Preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a anunţat miercuri, la Chişinău, că îşi întrerupe vizita în Republica Moldova pentru a se întoarce la Atena, ca urmare a accidentului grav care s-a produs în ţara sa în cursul nopţii, unde două trenuri s-au ciocnit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 36 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 85 au fost rănite, potrivit unui bilanţ încă provizoriu al accidentului feroviar, cel mai grav care s-a produs în Grecia în ultimele decenii.

"Din păcate, trebuie să îmi întrerup vizita şi să mă întorc pentru a fi aproape de poporul meu, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie", a declarat Katerina Sakellaropoulou într-o conferinţă de presă comună cu Maia Sandu.

"Îmi exprim condoleanţele faţă de cei care au pierdut persoane dragi sau care au suferit în acest dezastru. Chiar şi în acest moment continuă operaţiunile de salvare pentru a-i ajuta pe cei care se află în acest tren al morţii", a declarat preşedinta Katerina Sakellaropoulou.

Vizita sa, planificată de două ori în Republica Moldova, a început miercuri dimineaţă cu o întâlnire cu Maia Sandu, iar Katerina Sakellaropoulou urma să mai aibă întâlniri cu lideri parlamentari şi guvernamentali.

Maia Sandu a subliniat că este prima vizită a unui preşedinte elen, după o pauză de aproape 20 de ani. "Din păcate, noaptea trecută în Grecia a avut loc un tragic accident de tren, în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi oameni. Am transmis condoleanţele mele rudelor victimelor şi întregului popor elen", a scris Maia Sandu pe Facebook.

"I-am mulţumit Preşedintei Sakellaropoulou pentru susţinerea Greciei pentru parcursul nostru european. Am discutat despre relaţiile noastre bilaterale,  despre cooperarea economică, culturală şi am convenit că vom spori cooperarea în domeniul energetic. Am apreciat ospitalitatea cu care au fost primiţi cei aproape 20 de mii de moldoveni care lucrează în Grecia şi am menţionat Acordul moldo-elen de protecţie socială, intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie, care le va permite cetăţenilor noştri să poată primi pensie pentru stagiul acumulat în ambele ţări", a rezumat preşedinta Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.