Preşedinta Curţii Supreme poloneze Malgorzata Gersdorf a reafirmat marţi că va refuza decizia de pensionare pe care preşedintele Andrzej Duda urma să i-a anunţe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conflictul între majoritatea judecătorilor Curţii Supreme şi puterea politică îşi atinge punctul culminant săptămâna aceasta, pe fondul unui diferend mai vast care opune Varşovia şi Comisia Europeană (CE), pe tema reformelor judiciare controversate efectuate de către conservatorii aflaţi a putere în Polonia.

Puterea nu dă niciun semn de calmare, în pofida unei proceduri de infringement de urgenţă, lansate luni de Comisia Europeană.

Gersdorf, care a fost invitată să se prezinte la şeful statului la ora locală 16.00 (17.00, ora României), a fost intervievată de postul privat TVN despre perspectiva de a i se îmnâna o scrisoare prin care este pensionată.

”Ce voi face? Nu o voi lua (...). Mă simt preşedintă până în 2020”, a răspuns ea, referindu-se la mandatul de şase ani prevăzut de Constituţie.

Mai târziu, exprimându-se în faţa studenţilor la drept la Universitatea din varşovia, unde predă, ea a denunţat ”epurarea” judecătorilor Curţii Supreme ”efectuată sub acoperirea scăderii vârstei de pensionare”.

Manifestaţii în susţinerea judecătorilor care contestă această reformă sunt aşteptate marţi seara şi miercuri dimineaţa, în jurul sediului Curţii Supreme la Varşovia.

Comisia Europeană a trimis luni Guvernului polonez o ”scrisoare de notificare”, căreia Varşovia are termen o lună să-i răspundă - prima etapă a unei proceduri care poate ajunge până la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi poate conduce la sancţiuni financiare.

LINIE ROŞIE

Este vorba despre o ”linie roşie”, de netrecut, în ochii Bruxellesului, chiar dacă judecătorii vizaţi pot să ceară să-şi continue actvitatea, adersându-se preşedintelui Republicii, care nu este obligat să-şi motiveze decizia discreţionară.

Vârsta pensionării judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de către conservatori, cu scopul afişat de a îndepărta magistraţi care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.

Această măsură, care intră în vigoare pe 3 iulie, la miezul nopţii, afectează 27 de magistraţi - adică peste o treime din corpul magistraţilor de la Curte.

Şaispreze dintre ei i-au cerut şefului statului să le prelungească mandatul.

Unsprezece nu au făcut-o, însă ar putea încerca să rămână în post - invocându-şi inamovibilitatea prevăzută de către Legea fundamentală.

Gersdorf ar urma să fie înlocuităprovizoriu de un judecător al Curţii Supreme ales de şeful statului, în aşteptarea alegerii sucdesorului său.

SPARGEREA CASTEI JUDECĂTORILOR

În ochii conservatorilor aflaţi la putere, reforma Curţii Supreme face parte dintr-un efort indispensabil vizând o spargere a castei judecătorilor - pe care o consideră coruptă şi descendenta predecesorilor săi comunişti.

În schimb, opoziţia denunţă faptul că Partidul Lege şi Justiţie (PiS, la putere) caută să preia controlul asupra aparatului judiciar, pentru a-şi asigura acapararea completă asupra statului.

Opoziţia îi acuză pe conservatori că încalcă unul dintre principiile fundamentale ale democraţiei - cel al separării puterilor în stat - şi de faptul că vor să favorizeze alegeri ale unor conducători-cheie ai aparatului judiciar din rândul magistraţilor care le sunt favorabili.

Poziţia Comisiei Europene este  apropiată celei a opoziţiei poloneze.

”Lipsa de progrese” în discuţii cu Guvernul conservator polonez, care nu au ”adus satisfacţie”, a determinat CE - garanta tratatelor europene - să lanseze această procedură de infringement ”de urgenţă imediată”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

O importantă manifestaţie de susţinere a judecătorilor este prevăzută marţi seara în faţa Curţii Supreme, iar miercuri dimineaţa - pe 4 iulie, data la care judecătorii ”pensionaţi” ar trebui să nu se maiprezinte la Curte - magistraţii preconizau, din contră, să intre în Curte în procesiune - purtând togele - în jurul lui Gersdorf.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.