Statele Unite nu vor participa la niciun acord comercial cu Marea Britanie dacă viitoarele acorduri după Brexit vor submina pacea din Irlanda, a anunţat Nancy Pelosi, preşedinte Camerei Reprezentanţilor, în timpul unei vizite la Dublin, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pelosi a afirmat că este crucial să se păstreze „o graniţă fără probleme” între Irlanda şi Irlanda de Nord după ce Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

„Am spus-o anterior şi o voi spune din nou, trebuie să ne asigurăm că nu se întâmplă nimic în discuţiile privind Brexitul care să pună în pericol acordul din Vinerea Mare şi astfel graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord”, a afirmat Pelosi în faţa parlamentului irlandez.

„Să fiu clară, dacă acordul Brexitului va submina acordul din Vinerea Mare, nu va exista nicio şansă privind un acord comercial între SUA şi Marea Britanie. Când vă înfruntaţi cu provocările Brexitului, să ştiţi că Congresul american, atât democraţii cât şi republicanii din Camera Reprezentanţilor şi din Senat sunt alături de voi”, a precizat ea.

Guvernul premierului britanic Theresa May se află momentan în discuţii cu Partidul Laburist, de opoziţie, pentru a încerca să ajungă la un numitor comun privind acordul Brexitului, pentru ca acesta să fie într-un final, după trei respingeri, aprobat de parlament.

Principala problemă este cea a graniţei dintre Irlanda (UE) şi Irlanda de Nord (Marea Britanie). În forma actuală a acordului Brexitului a fost introdusă o „plasă de siguranţă” care prevede că Marea Britanie va rămâne în uniunea vamală a UE pe o perioadă nedeterminată dacă nu va fi găsită o soluţie potrivită în viitor pentru a se evita o graniţă strictă, lucru care îi nemulţumeşte pe mulţi parlamentari britanici. Astfel, Marea Britanie nu şi-ar putea negocia singură acordurile comerciale.

Democratul Brendan Boyle, membru al Congresului american, a declarat pentru Irish Times că parlamentarii britanici conservatori pro-Brexit „nu sunt mulţumiţi de ce aud din partea americanilor”.

Democratul Richard Neal, preşedintele comitetului privind comerţul din Congres, a emis un avertisment similar în februarie după ce vicepremierul irlandez a vizitat Washingtonul pentru a obţine susţinerea privind Brexitul.

Delegaţia Congresului american, condusă de Pelosi, urmează să viziteze Irlanda de Nord joi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.