Kremlinul a respins luni relatările din presa turcă ce sugerau că Asma al-Assad, soţia de origine britanică a fostului preşedinte sirian Bashar al-Assad, doreşte să divorţeze şi să părăsească Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins, de asemenea, informaţiile din presa turcă potrivit cărora Assad ar fi fost reţinut la Moscova şi i-ar fi fost îngheţate bunurile, relatează Reuters.
Întrebat în cadrul unei teleconferinţe dacă relatările din presă corespund realităţii, Peskov a declarat: „Nu, ele nu corespund realităţii”.
Duminică, presa turcă şi arabă a relatat că Asma al-Assad a depus o cerere de divorţ în Rusia, unde familia Assad a primit azil luna aceasta, după ce rebelii au preluat controlul asupra Damascului în urma unei ofensive fulgerătoare.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Soţia liderului sirian alungat de la putere, născută în Marea Britanie, este o figură care divizează lumea şi, la fel ca soţul ei, este supusă sancţiunilor.
Bashar al-Assad a fugit la Moscova la începutul acestei luni, transponderul avionului său fiind dezactivat la plecare pentru a evita detectarea, după ce un avans fulgerător al rebelilor a pus capăt celor peste 50 de ani de domnie ai familiei sale. Într-o declaraţie atribuită lui Bashar al-Assad pe Telegram, acesta a insistat ulterior că plecarea sa din Siria nu a fost planificată, ci că a fost forţat să plece după ce poziţia sa la o bază aeriană controlată de Rusia a fost „supusă unui atac intensificat cu drone”.
Familia sa are de mult timp legături cu Moscova, rudele sale achiziţionând de-a lungul anilor proprietăţi în Rusia în valoare de zeci de milioane de dolari.
Presa de stat rusă nu a publicat încă nicio fotografie cu Assad în interiorul ţării, ceea ce sugerează că Moscova doreşte să îl ţină departe de prima pagină a ziarelor, în timp ce încearcă să creeze legături cu noua conducere siriană, scrie The Guardian.
ASMA AL-ASSAD SUFERĂ DE LEUCEMIE
În timp ce statutul de paria la nivel global al soţilor Assad le-a limitat opţiunile de călătorie, Rusia a fost prezentată ca o opţiune puternică, deoarece ar permite probabil o îngrijire medicală mai bună pentru soţia lui Assad, care a fost diagnosticată cu leucemie în luna mai.
În august 2018, ea a început un tratament pentru un cancer de sân în stadiu incipient, un an mai târziu Assad declarând public că soţia sa s-a recuperat complet şi că este oficial vindecată.
Născută în Regatul Unit în 1975 din părinţi originari din Siria, Asma al-Assad, în vârstă de 49 de ani, a crescut în Acton, în vestul Londrei. Şi-a părăsit slujba de bancher de investiţii în anul 2000 pentru a se căsători cu Assad. Ea a devenit rapid o figură controversată în întreaga lume, fiind acuzată că se foloseşte de cultura şi educaţia sa britanică pentru a încerca să mascheze brutalitatea represiunii soţului său împotriva disidenţei.
În 2011, cu câteva săptămâni înainte ca militanţii pro-democraţie să înceapă să iasă pe străzile Siriei, revista Vogue a publicat un profil al acesteia, intitulat „Un trandafir în deşert”. Publicaţia o descria drept „cea mai proaspătă şi mai atractivă dintre primele-doamne”, evitând orice menţiune despre cei peste 5.000 de civili ucişi deja de soţul său.
În 2020, SUA au impus sancţiuni împotriva soţilor Assad şi a mai multor rude ale acestora, secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, descriind măsura ca un efort de a pune capăt „războiului inutil şi brutal” al regimului împotriva poporului sirian. Într-o declaraţie, Pompeo adăuga: „Voi lua notă în mod special de desemnarea pentru prima dată a Asmei al-Assad, soţia lui Bashar al-Assad, care, cu sprijinul soţului său şi al membrilor familiei sale Akhras, a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri care profită de războiul din Siria”.
Deşi activele sale din Regatul Unit au fost îngheţate în martie 2012, ea şi-a păstrat cetăţenia britanică.
La începutul acestei luni, ministrul britanic de externe, David Lammy, a precizat că aceasta nu este binevenită în regat. „Am văzut că în ultimele zile s-a menţionat că Asma Assad este potenţial o persoană cu cetăţenie britanică care ar putea încerca să intre în ţara noastră şi vreau să se confirme că este o persoană sancţionată şi că nu este binevenită aici, în Regatul Unit”, a declarat el în parlament.
Premierul Keir Starmer a fost, de asemenea, întrebat dacă i se va retrage cetăţenia britanică, aşa cum s-a procedat cu cei despre care se ştie că s-au alăturat grupării Stat Islamic. El a spus că este „mult prea devreme” pentru a discuta despre o astfel de măsură.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.