Premiul Nobel pentru Pace este remis joi, la distanţă, Programului Alimentar Mondial (PAM), fără ceremonia fastuoasă la care participă capete încoronate şi fără banchetul în ţinută de gală, anulate din cauza pandemiei covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul acesta a fost dificil pentru noi, la fel ca pentru mulţi alţii”, a declarat cu o zi înainte pentru AFP directorul Institutului Nobel Olav Njølstad.

”Din nefericire, laureatul sare peste magia omagiilor obişnuite, dar nu putem face nimic”, a adăugat el.

Situaţia sanitară a obligat organizatorii Nobelului să reducă festivităţile tradiţionale la cea mai simplă expresie, atât la Oslo, unde este atribuit şi remis Nobelul Păcii, cât şi la Stockholm, care găzduieşte celelalte discipline - literatură, medicină, fizică, chimie şi economie.

PAM primeşte la sediul său de la Roma, la ora 12.00 GMT (14.00, ora României) diploma şi medalia Nobel care i-au fost decernate la 8 octombrie, pentru lupta sa împotriva foametei, folosită adesea ca ”armă de război” îndreptată în primul rând împotriva civililor.

Cea mai mare organizaţie umanitară mondială de luptă împotriva fometei, agenţia ONU hrăneşte anual zeci de milioane - 97 de milioane, anul trecut - de persoane înfometate pe toate continentele.

”Fiecare dintre cele 690 de milioane de persoane care suferă de foame în lume are azi dreptul să trăiască în pace şi fără să-i fie foame”, repeta ea săptămâna aceasta pe Twitter.

OMAGIU ÎN MODUL 2.0

Premiile Nobel sunt remise dintotdeauna la 10 decembrie - data marcării morţii fondatorului lor Alfred Nobel (1833-1896), însă venirea la Oslo a directorului PAM, americanul David Beasley, a fost amânată în zile mai bune în 2021.

Până atunci, tradiţionala ceremonie la Primăria Oslo, cu bogatele sale compoziţii florale, piese muzicale, invitaţi de marcă - familia regală norvegiană, celebrităţi - şi mult aşteptatul discurs al laureatului cedează locul unui simplu eveniment online.

Capitala norvegiană nu a mai fost privată de ceremonie din 1978, când s-a considerat că niciun candidat nu merita premiul, care a fost atribuit anul următor, cu titlu retroactiv.

În circumstanţe excepţionale şi cu măsuri excepţionale privind respectarea consemnelor limitării contactelor, dintre cei cinci membri ai Comitetului Nobel numai preşedinta Berit Reiss-Andersen participă la acest omagiu în modul 2.0, de la sediul Institului Nobel.

OPTIMISM

Directorul Institutului, Njølstad, este optimist.

”Este posibil ca, în mod paradoxal, mai multe persoane decât de obicei să urmărească înmânarea premiului, în contextul unor eforturi puternice de ocupare a spaţiului numeric”, declară el.

La Stockholm, festivităţile au  fost înlocuite, de asemenea, cu evenimente în mare parte preînregistrate.

După ce poeta americană Louise Glück a primit Nobelul Literaturii duminică, acasă, la Massachusetts, celelalte premii au fost remise săptămâna aceasta laureaţilor în ţările lor.

Colaureata Nobelului Chimiei, franceza Emmanuelle Charpentier, a primit prestigioasa recompensă luni seara de la ambasadorul Suediei la Berlin, unde lucrează franceza.

Stockholmul găzduieşte cu toate acestea, pentru a marca evenimentul, o ceremonie, joi după-amiaza, la primărie, însă fără laureat şi fără public.

Preşedintele Fundaţiei Nobel şi membrii comitetelor care decernează premiile ”suedeze” urmează să susţină discursuri, punctate de secvenţe înregistrate - interludii muzicale şi imagini de la înmânarea distrincţiilor altor laureaţi.

În capitala suedeză, absenţa laureaţilor la 10 decembrie este fără precedent de la al Doilea Război Mondial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.