Premierul spaniol Pedro Sanchez a declarat cu două săptămâni înaintea unor alegeri naţionale că va acţiona „puternic şi proporţional” împotriva oricărei încercări a separatiştilor catalani de a demara o campanie pro-independenţă ca în 2017, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Dacă vedem legile din constituţie sau din Statutul Autonomiei în Catalonia cum sunt încălcate din nou, statul de drept condus de acest guvern va acţiona puternic şi proporţional faţă de orice provocare”, a afirmat Sanchez într-un interviu publicat în ziarul Hoy.

Într-un astfel de caz, Sanchez a sugerat că Madridul va conduce din nou direct Catalonia la fel cum a decis şi predecesorul său, Mariano Rajoy, cel care a preluat conducerea guvernului regional după criza din 2017.

„Este un articol al constituţiei. Şi suntem un guvern care va aplica constituţia şi se va asigura că este respectată în ţară”, a afirmat Sanchez după ce a fost întrebat dacă se va folosi de Articolul 155.

În februarie, Sanchez a anunţat alegeri anticipate după ce separatiştii catalani şi-au retras susţinerea pentru planul său de buget.

Partidele unioniste spaniole, printre care şi cel de extremă-dreapta Vox, şi-au arătat opoziţia faţă de independenţa Cataloniei în timpul campaniei şi au criticat încercările lui Sanchez de a găsi un dialog cu separatiştii.

Socialiştii lui Sanchez sunt aşteptaţi să câştige alegerile însă este posibil să aibă nevoie de susţinerea unor alte partide, poate chiar a separatiştilor catalani, conform sondajelor.

Partidele pro-independenţă au sugerat în acest weekend că l-ar putea susţine pe Sanchez pentru a evita posibilitatea formării unei coaliţii de dreapta unionistă care să formeze guvernul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.