Guvernul socialist spaniol, condus de premierul Pedro Sanchez, ar putea fi nevoit să ceară organizarea unor alegeri anticipate dacă partidele de dreapta şi separatiştii catalani îşi vor duce la capăt ameninţările şi vor respinge bugetul naţional într-un vot cheie de miercuri, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sanchez va avea dificultăţi în a obţine aprobarea bugetului. Partidul Muncitorilor Socialişti Spanioli (PSOE), care deţine doar 84 dintre cele 350 de locuri din parlament, s-a bazat pe susţinerea partidelor basce şi catalane pentru a prelua puterea de la Partidul Poporului (conservator) într-un vot de neîncredere anul trecut.

Dacă, aşa cum este probabil că se va întâmpla, bugetul va fi respins de partidele de dreapta precum şi de Stânga Republicană Catalană şi de Partidul European Catalan Democratic, Sanchez este aşteptat să organizeze alegeri anticipate în aprilie sau mai. Următoarele alegeri parlamentare sunt programate să aibă loc în 2020.

Premierul s-a bazat pe faptul că ideea unor alegeri anticipate care ar putea aduce o victorie partidelor de dreapta care se opun independenţei Cataloniei ar convinge cele două partide catalane să susţină propunerea de buget.

Însă Quim Torra, liderul catalan, a declarat că grupările separatiste nu vor fi forţate să susţină propunerea de buget a lui Sanchez.

„Ar trebui să aprobăm bugetul pentru că ne este frică de dreapta spaniolă? Sanchez poate decide, evident, să organizeze alegeri oricând doreşte – este prim-ministrul. Dar de ce ar condiţiona dialogul de aprobarea bugetului”, a declarat Torra.

„Între extrema dreaptă şi PSOE care nu ne vor accepta dreptul la autodeterminare, aleg independenţa Cataloniei”, a precizat Torra.

Eforturile pentru a găsi o soluţie politică la criza din Catalonia au fost afectate de presiunea din partea partidelor de dreapta şi de începerea procesului celor 12 lideri separatişti catalani la Madrid.

Duminică, zeci de mii de persoane au participat la un miting în centrul Madridului pentru a-şi exprima furia privind ceea ce ei consideră a fi o atitudine mult prea blândă a lui Sanchez şi au cerut alegeri anticipate.

Demonstraţia a fost organizată de Partidul Poporului şi de Partidul Cetăţenilor (centru-dreapta) şi a fost susţinută de Vox, partid de extremă-dreapta. Au participat de asemenea susţinători ai unor grupări fasciste.

Marţi dimineaţa, Sanchez a avertizat că dreapta spaniolă şi liderii catalani pro-independenţă riscă să împiedice măsuri sociale importante din buget.

„Ambele tabere vor acelaşi lucru. O Catalonia divizată şi Spania la fel. Lucrăm pentru o Catalonia armonioasă şi Spania unită”, a scris el pe Twitter.

Maria Jesus Montero, ministrul Trezoreriei, a declarat că guvernul spaniol nu va ceda „în faţa şantajului nimănui” în ceea ce priveşte bugetul.

„Sub nicio formă nu vom recunoaşte ca dreptul la autodeterminare în Catalonia să apară în subiectele de discuţie”, a declarat Montero la dezbaterea de marţi privind bugetul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.