Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a îndemnat miercuri după-amiază la calm în faţa ”iluziilor autoritare” din provincia Catalonia, după ce tensiunile au crescut exponenţial în ultimele zile între coaliţia separatistă de la Barcelona şi guvernanţii de la Madrid. Acest apel vina la doar o zi după ce coaliţia separatistă a precizat că va declarara independenţa provinciei în mod imediat, dacă tabăra ”da” iese câştigătoare la un referendum neaprobat de Madrid, transmite France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru toţi catalanii, pentru toţi spaniolii, vrea să vă spun că trebuie să vă menţineţi încrederea în viitor, pentru că iluziile autoritare... nu vor învinge niciodată liniştea şi armonia statului nostru democratic”, a declarat premierul Rajoy în faţa unui miting din Madrid.

Aceste comentarii vin la o zi după ce reprezentanţii coaliţiei separatiste au dezvăluit un proiect legislativ, care va permite organizarea unui referendum pentru independenţă în ciuda opoziţiei guvernanţilor de la Madrid.

Parlamentarii separatişti au anunţat că vor declara independenţa provinciei în mod imediat, dacă alegătorii optează pentru a scoate provincia prosperă din Spania.

Catalanii ar putea să fie chemaţi la urne pe 1 octombrie, dar guvernanţii spanioli au ameninţat că vor exista consecinţe legale pentru oficiaşii care se implică în organizarea referendumului din Catalonia.

Dacă tabăra ”nu” câştigă, atunci coaliţia separatistă a promis noi alegeri regionale.

Proiectul legislativ vizează retragerea provinciei din sistemul legal al Spaniei, într-o încercare de a eluda toate provocările legale şi practice ale organizării unui referendum, independent de dorinţa guvernanţilor de la Madrid.

Acest proiect legislativ va fi înregistrat cât de curând în adunarea parlamentară regională, unde separatiştii deţin o majoritate confortabilă. Un vot pe proiect ar urma să aibă loc până la finele lunii august.

Catalonia este o regiune bogată, cu aproximativ 7,5 milioane de locuitori, o limbă distinctă şi propriile obiceiuri. De asemeneda, guvernanţii au cerut în repetate rânduri o autonomie mai largă pentru provincia din nord-estul Spaniei.

Timp de ani, politicienii separatişti au încercat să obţină aprobare din partea executivului central pentru organizarea unui referendum, similar cu cel pentru independenţa Scoţiei.

Însă, Madrid şi-a păstrat opoziţia fermă faţă de organizarea unui asemenea scrutin, care reprezintă o ameninţare la adresa unităţii Spaniei.

Curtea Constituţională a anulat deja o rezoluţie care cerea organizarea unui referendum în Catalonia.

Ministrul Apărării, Dolores de Cospedal, a lansat marţi o ameninţare voalată, susţinând că armata este în regiune pentru a apăra democraţia, precum şi ”integritatea şi suveranitatea ţării noastre” care este menţionată în Constituţie.

Rajoy a declarata că ”Spania este o ţară minunată pentru că mizează pe energia multor spanioli şi a multor catalani, care sunt raţionali, democratici, moderaţi şi din ce în ce mai uitaţi de către o retorică radicală şi separatistă”. De altfel, catalonii sunt extrem de divizaţi în ceea ce priveşte independenţa provinciei în relaţie cu Spania.

Aproximativ 48,5% dintre catalani sunt împotriva independenţei, iar alţi 44,3% susţin independenţa, potrivit unui sondaj realizat de guvernul regional de la Barcelona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.