Premierul Japoniei, Shinzo Abe, îi va onora pe soldaţii americani care şi-au pierdut viaţa în al doilea război mondial, dar nu îşi va cere scuze pentru crimele comise de japonezi în timpul primei sale vizite la Pearl Harbour, informează France Presse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vizita premierului japonez vine după ce preşedintele Barack Obama a călătorit în luna mai la Hiroshima. Obama a devenit primul preşedinte american care să viziteze localitatea japoneză, unde a discutat cu victimele primei bombe atomice, dar nu a prezentat scuze naţiunii.

Shinzo Abe îi va onora pe soldaţii americani ucişi în atacul surpriză al japonezilor de la Pearl Harbour, care a declanşat al doilea război mondial în Oceanul Pacific.

”Scopul acestei vizite este de a-i comemora pe cei decedaţi în război, nu pentru a prezenta scuze. Această vizită va reprezenta o oportunitate pentru a demonstra generaţiilor viitoare angajamentul nostru de a nu repeta oroarea şi suferinţa războiului. De asemenea, este o oportunitate de a arăta reconcilierea dintre Statele Unite şi Japonia”, a declarat şeful cabinetului premierului, Yoshihide Suga.

Secretarul Apărării, Ashton Carter, a salutat cu entuziasm decizia premierului japonez de a vizita Pearl Harbour.

”Alianţa dintre Statele Unite şi Japonia nu a fost niciodată mai puternică decât este astăzi”, a declarat Carter.

Shinzo Abe va merge în zilele de 26-27 decembrie în Hawaii, unde va participa inclusiv la discuţii cu preşedintele Barack Obama.

La 7 decembrie se comemorează 75 de ani de la atacul trupelor japoneze asupra bazei navale americane de la Pearl Harbour. Un număr de 2.400 de americani şi-au pierdut viaţa în atacul devastator, care a convins Statele Unite să declare război Japoniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.