Premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a declarat marţi că doreşte mai multă claritate în ceea ce priveşte poziţia executivului britanic faţă de ieşirea din blocul comunitar şi a atras atenţia asupra consecinţelor negative pe care ar urma să le aibă o procedură dificilă de Brexit asupra economiei Regatului Unit, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încerc să fiu cât mai delicată în această privinţă - ar fi util să ştim mai multe despre procesul de gândire din executivul britanic. Ca un prim pas, cred că am avea de câştigat cu toţii de pe urma clarităţii”, a susţinut Sturgeon.

De asemenea, demnitara scoţiană a avertizat că un divorţ dur de blocul comunitar ar lăsa Marea Britanie fără un acces preferenţial la piaţa unică europeană şi ar avea un impact negativ asupra relaţiilor bilaterale cu statele membre. În schimb, Londra ar putea să impună limite privind imigraţia europeană doar sacrificând relaţiile viitoare cu UE.

Invocarea articolului 50 a fost amânată de executivul britanic până la începutul anului viitor, pentru că echipele de negociatori nu au fost pregătite în avans.

Londra mizează să obţină în cursul negocierilor acces nelimitat la piaţa unică europeană, deşi este reticentă în a accepta libertatea de mişcare a muncitorilor europeni. În schimb, liderii europeni au susţinut că principiul libertăţii de mişcare a muncitorilor pe piaţa unică este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica şi nu vor fi acceptate compromisuri în acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.