Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, duminică, că NATO trebuie să facă ”paşi concreţi” pentru a rezolva criza migranţilor de la graniţa cu Belarus, el adăugând că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere organIzarea unor consultări, în cadrul tratatului alianţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de migranţi au călătorit în Belarus în speranţa de a intra în Uniunea Europeană (UE), doar pentru a se trezi prinşi la graniţă în condiţii de îngheţ.

UE acuză Minskul că a orchestrat criza pentru a pune presiune asupra blocului în privinţa sancţiunilor, dar Belarusul a negat în mod repetat acest lucru.

Unele ţări din regiune au avertizat că impatul ar putea escalada într-un conflict militar.

”Nu este suficient să ne exprimăm public îngrijorarea, acum avem nevoie de paşi concreţi şi de angajamentul întregii alianţe”, a declarat Mateusz Morawiecki pentru agenţia de presă de stat poloneză PAP.

Potrivit articolului 4 din tratatul NATO, orice aliat poate solicita consultări ori de câte ori, în opinia oricăruia dintre ei, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea lor este ameninţată.

Preşedintele rus Vladimir Putin, un susţinător cheie al liderului Belarus, Alexandr Lukaşenko, a declarat că Rusia este pregătită să ajute la rezolvarea crizei, a informat duminică agenţia de presă RIA, citând un interviu acordat unui canal de televiziune de stat.

Morawiecki a spus pentru PAP că liderii UE vor discuta despre noi sancţiuni împotriva Belarusului, inclusiv închiderea completă a graniţei.

Şeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a afirmat că blocul va extinde luni sancţiunile împotriva Belarusului pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de turism despre care se presupune că ar fi implicate în transportul migranţilor.

Morawiecki a spus că UE ar trebui să finanţeze în comun construcţia unui zid la frontieră.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit sâmbătă cu ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau şi a declarat că acţiunile Belarusului ameninţă securitatea regională şi distrag atenţia de la activităţile militare ruse la graniţa cu Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

”Secretarul Blinken a reafirmat sprijinul SUA pentru Polonia în faţa exploatării cinice de către regimul Lukaşenko a migranţilor vulnerabili”, a declarat Price într-un comunicat, duminică.

Între timp, forţele poloneze au descris o situaţie din ce în ce mai tensionată la frontieră, poliţiştii de frontieră spunând că migranţii primesc instrucţiuni şi echipamente de la paznicii din Belarus şi că se aştepta la o nouă ”mare încercare” de a străpunge.

”Se aduc buşteni uriaşi de lemn, probabil pentru a doborî gardul”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Grănicerilor, Katarzyna Zdanowicz, pentru postul privat TVN24.

Serviciul de bloguri din Belarus NEXTA a distribuit un videoclip despre ceea ce afirmă că este o coloană mare de migranţi care merg spre frontieră.

Imaginile postate pe Twitter de Ministerul polonez de Interne au arătat un tun cu apă desfăşurat la graniţă, în timp ce un mesaj înregistrat avertiza migranţii că forţa poate fi folosită împotriva lor dacă nu respectă ordinele.

ONG-ul Grupa Granică a afirmat într-un comunicat că a primit informaţii despre încercările Belarusului de a forţa migranţii să folosească violenţa împotriva ofiţerilor polonezi.

”Din cauza riscului de escaladare a violenţei, vrem să reamintim tuturor părţilor că migranţii nu sunt agresori, ci ostatici ai regimului lui Lukaşenko”, arată comunicatul organizaţiei.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului Grănicerilor de Stat din Belarus, Anton Bychkovsky, a declarat că acuzaţiile sunt o dezinformare.

”Nu corespunde cu realitatea”, a spus el.

 Sâmbătă, un grup de aproximativ 50 de migranţi au spart apărarea de la graniţă şi au intrat în Polonia în apropiere de satul Starzyna, a anunţat duminică poliţia. Poliţia de frontieră a declarat pentru PAP că toţi migranţii au fost prinşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.