Premierul polonez Mateusz Morawiecki critică Rusia pentru că a încercat să ”şantajeze” Varşovia cu o întrerupere bruscă a aprovizionării cu gaze. Potrivit lui Morawiecki, mişcarea este o măsură de retorsiune pentru noile sancţiuni pe care Varşovia le-a impus săptămâna aceasta Rusiei, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sancţiunile anunţate marţi au vizat 50 de oligarhi şi companii ruse, inclusiv gigantul energetic Gazprom. Câteva ore mai târziu, Polonia a anunţat că a primit o înştiinţare că Gazprom întrerupe livrările de gaze naturale către Polonia din cauză că nu a respectat noile cereri de plată a livrărilor de gaze în ruble.

Vorbind în faţa Parlamentului polonez, premierul Morawiecki a promis că Polonia nu va fi speriată de întreruperea gazului. El a mai spus că Varşovia este în siguranţă datorită anilor de eforturi menite să asigure aprovizionarea cu gaze din alte ţări.

Parlamentarii s-au ridicat şi au aplaudat când a spus că ”şantajul cu gaze” al Rusiei nu va avea niciun efect asupra ţării lor.

Rusia furniza aproximativ 45% din consumul total de gaze al Poloniei. Cu toate acestea, Polonia este mult mai dependentă de cărbunele provenit din Rusia, care are rolul de a încălzi casele populaţiei poloneze, gazele reprezentând doar 9% din energia totală a ţării.

În orice caz, aprovizionarea cu gaze provenite din Rusia urma să se încheie la sfârşitul acestui an. Polonia a elaborat planuri având obiectivul de a obţine aprovizionarea din alte ţări, inclusiv din Norvegia. O nouă conductă, ”Conducta baltică”, urmează să devină operaţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.