Premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte, favorit pentru a fi următorul secretar general al NATO, a declarat sâmbătă că Europa ar trebui să înceteze să se mai plângă de Donald Trump şi să se concentreze în schimb asupra a ceea ce ar putea face pentru Ucraina, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump a stârnit indignare în Europa spunând că, dacă va fi reales în noiembrie, nu i-ar apăra de aliaţii NATO care nu vor cheltui suficient pentru apărare.

”Ar trebui să încetăm să ne mai văităm şi să plângem şi să bombănim despre Trump”, a spus Rutte la Conferinţa de Securitate de la München.

El a adăugat: ”Depinde de americani. Nu sunt american, nu pot vota în SUA. Trebuie să lucrăm cu oricine se află pe ringul de dans”.

Rutte a spus că Europa ar trebui, în orice caz, să cheltuie mai mult pentru apărare şi să intensifice producţia de muniţii, nu doar pentru că Trump s-ar putea întoarce. El a spus că Europa trebuie să-şi sporească sprijinul pentru Ucraina, deoarece este în interesul ei.

Rutte, care şi-a anunţat în mod neaşteptat plecarea din politica olandeză în iulie, a spus că nu ştie dacă este considerat un favorit pentru conducerea NATO şi nu ar începe o campanie personală.

"Şi toate acele plânsete şi vaiete despre Trump. Aud asta în mod constant în ultimele două zile. Să nu mai facem asta", a spus Rutte, adăugând că, după ce a discutat cu politicienii americani la Munchen, a fost "prudent optimist" că un ajutor militar american, pachetul care s-a blocat, ar trece în cele din urmă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, este în funcţie din 2014 şi urmează să demisioneze în octombrie 2024.

Mandatul său a fost prelungit în iulie pentru a patra oară, deoarece cei 31 de membri ai alianţei au optat să rămână cu un lider cu experienţă, mai degrabă decât să încerce să cadă de acord asupra unui succesor, cu războiul Rusiei din Ucraina care face ravagii în pragul NATO.

Înainte ca NATO să decidă să rămână cu Stoltenberg, diplomaţii au spus că Rutte ar fi fost un candidat puternic pentru a-l succeda, dar olandezul a insistat că nu era disponibil la acel moment.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.