Marea Britanie este o ţară „în decădere” şi prea mică pentru a sta singură pe scena mondială, consideră premierul olandez Mark Rutte, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Rutte, cel care a devenit un actor-cheie în discuţiile privind Brexitul din ultimii doi ani, a avertizat într-un interviu că Marea Britanie alunecă spre prăpastia unui Brexit fără acord.
 
„Cine va fi slăbit din cauza Brexitului va fi Marea Britanie. Deja este slăbită, este o ţară în decădere în comparaţie cu acum doi sau trei ani. Va deveni o economie de dimensiuni medii. Nu este ca SUA sau UE. Este prea mică pentru a sta singură pe scena mondială”, a afirmat Rutte. 
 
Rutte, care a susţinut că Olanda va înlocui Marea Britanie în UE ca fiind vocea care susţine comerţul liber, a fost consultat de Theresa May în numeroase rânduri privind progresul negocierilor pentru Brexit.
 
Întrebat fiind dacă se va ajunge la un acord privind Brexitul, Rutte a afirmat, într-un interviu acordat mai multor instituţii de presă europene, inclusiv El Pais: „Impresia mea este că mingea se îndreaptă spre prăpastie şi că toată lumea ţipă să se oprească, dar nimeni nu face nimic pentru a o opri, cel puţin din partea britanică”.
 
În legătură cu „plasa de siguranţă” din acordul Brexitului, care are ca scop evitarea unei graniţe stricte între Irlanda de Nord şi Irlanda, Rutte a precizat că UE nu are nicio intenţie să o folosească pentru a prinde Marea Britanie într-o capcană şi a o forţa să rămână în uniunea vamală.
 
Rutte a afirmat: „Unii parlamentari britanici susţin că noi dorim să îi prindem într-o capcană. Dar nu este adevărat. Uniunea Europeană este interesată să ajungem la următoarea fază cât de curând posibil şi să începem o nouă relaţie cu Marea Britanie”.
 
„Dar având în vedere eforturile lui May de a renegocia plasa de siguranţă, nu ştiu cum se va sfârşi acest lucru şi dacă putem evita un Brexit fără acord. Ar fi devastator pentru Marea Britanie”, a precizat el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.