Premierul moldovean Ion Chicu şi-a prezentat miercuri demisia, o decizie menită să deschidă calea unor alegeri legislative anticipate în Republica Moldova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Demisia lui Chicu - cu o zi înaintea învestirii noii preşedinte moldovene proeuroene Maia Sandu - antrenează în mod automat demisia Guvernului acestei foste republici sovietice din Europa de Est.

Anunţul a fost făcut cu câteva ore înaintea unei reuniuni a Parlamentului în vederea dezbaterii unei moţiuni de cenzură a Executivului, iniţiată de opoziţie.

”Guvernul îşi anunţă demisia”, a declarat Ion Chicu într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele moldovean în exerciţiu Igor Dodon, un prorus, şi preşedinta Parlamentului, Zonaida Greceanîi.

Această demisie urmează să conducă la convocarea unor ”alegeri legislative anticipate”, a anunţat Greceanîi.

Dodon a salutat, la rândul său, o ”decizie responsabilă”.

În opinia sa, vina situaţiei din ţară revine de-acum preşedintei alese Maia Sandu, care ”îşi poate propune candidatul la postul de premier sau poate începe consultări cu partidele în vederea dizolvării Parlamentului în mod legitim”.

Republica Moldova este împărţită între susţinători ai unei apropieri faţă de Moscova şi susţinători ai unei integrări europene, prin legături pe care fosta republică sovietică le întreţine cu România vecină, un stat membru al Uniunii Europene (UE).

Victoria Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din noiembire în această ţară mică, situată între Ucraina şi România, a marcat un pas înapoi pentru Rusia, grijulie să-şi păstreze influenţa în fostul satelit şi a cărei armată este desfăşurată în Transnistria, un teritoriu secesionist prorus.

În urma acestui scrutin, Parlamentul moldovean a adoptat o lege care reduce puterile prezidenţiale - o măsură percepută de către Maia Sandu şi susţinătorii săi drept un mijloc de reducere a rolului preşedinţiei în favoatrea Parlamentului, aflat sub controlul lui Igor Dodon.

Mii de persoane au protestat, de atunci, la Chişinău, la apelul lui Sandu, cerând demisia Guvernului şi dizolvarea Parlamentului.

Legea care reduce atribuţiile prezidenţiale a fost suspendată de către Curtea Constituţională moldoveană.

Un fost premier, Maia Sandu şi-a făcut campanie în lupta împotriva corupţiei în această ţară cu 3,5 milioane de locuitori, una dintre cele mai sărace din Europa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.