Premierul Italiei, Matteo Renzi, a anunţat că va demisiona din fruntea executivului italian la ora locală 19.00 (20.00 ora României), după ce bugetul a trecut de votul parlamentarilor. Renzi şi-a anunţat încă de duminică intenţia de a demisiona, după respingerea categorică prin referendum a reformelor constituţionale propuse de guvernarea sa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bugetul aprobat. Demisia urmează la ora 19.00 (20.00 ora României. Mulţumesc tuturor şi trăiască Italia”, a precizat Renzi pe Twitter.

Anterior, o sursă parlamentară a susţinut că premierul ar urma să-şi dea demisia abia la finele săptămânii, pentru a autoriza măsuri de salvare a creditorului de la Banca Monte dei Paschi di Siena.

Premierul a promis încă de duminică noaptea că va demisiona de la conducerea executivului, după ce alegătorii italieni au respins în mod categoric prin referendum agenda de reforme constituţionale propuse de guvernarea sa.

”Experienţa guvernării mele se încheie aici”, a declarat duminică noaptea premierul Matteo Renzi la Palazzo Chigi din Roma.

Preşedintele Sergio Mattarella i-a cerut însă prim-ministrului să-şi amâne demisia până după aprobarea bugetului de către parlamentari, pentru a preveni o situaţie de instabilitate economică la începutul anului viitor.

Parlamentarii italieni au reuşit să aprobe miercuri după-amiază legea bugetului pentru 2017, pentru care şi-a asumat deja responsabilitatea executivul lui Matteo Renzi. Bugetul pentru anul viitor conţine mai multe tăieri de taxe şi pomeni electorale pentru pensionarii italieni şi a atras critici acide de la nivelul Bruxelles-ului.

Referendumul italian a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.