Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat marţi că intenţionează să viziteze Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru a discuta cu preşedintele Yoon Suk Yeol, în contextul în care cei doi aliaţi ai SUA urmăresc o apropiere mai mare, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Aceasta ar fi prima vizită în această ţară a unui premier japonez din 2018 şi vine după ce Kishida şi Yoon au convenit să pună capăt restricţiilor comerciale la un summit din martie la Tokyo. Vecinii au fost blocaţi într-o dispută acerbă timp de ani de zile din cauza utilizării de către Japonia a muncii forţate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar Yoon a dorit să pună capăt acestei dispute şi să formeze un front unit împotriva provocărilor regionale, inclusiv Coreea de Nord. "Coordonăm vizita (mea) în Coreea de Sud pe 7 şi 8 mai, dacă circumstanţele permit", a declarat Kishida în Ghana, a doua etapă a unui turneu în patru ţări africane şi în Singapore. vizita, înaintea summitului G7 de la Hiroshima, este "o bună ocazie de a avea un schimb de opinii sincer cu privire la accelerarea relaţiilor dintre Japonia şi Coreea de Sud şi la situaţia internaţională în schimbare rapidă", a declarat el reporterilor. Kishida a declarat că speră ca această călătorie să "dea un impuls "diplomaţiei de navetă"" între Japonia şi Coreea de Sud. Liderii s-au angajat în martie să reia vizitele reciproce în mod regulat, o practică suspendată de peste un deceniu, iar Kishida l-a invitat pe Yoon la summitul G7 din 19-21 mai. Relaţiile adesea dificile dintre cele două ţări s-au deteriorat după ce, în 2018, Curtea Supremă din Coreea de Sud a ordonat firmelor japoneze să despăgubească victimele muncii forţate din timpul războiului. Dar în acest an, Seulul a anunţat un plan pentru a-i plăti pe cei afectaţi fără implicarea Tokyo. În cadrul unor eforturi suplimentare de dezgheţare a legăturilor, ministerul japonez al comerţului a declarat săptămâna trecută că a început procesul de a adăuga din nou Coreea de Sud pe o aşa-numită "listă albă" a partenerilor comerciali de încredere, după ce a retrogradat-o în 2019.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.