Premierul japonez Fumio Kishida urmează să efectueze duminică şi luni o vizită la Seul, unde va fi primit de către preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, anunţă cele două guverne, în contextul unei ”încălziri” a relaţiilor celor două ţări asiatice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceasta urmează să fie prima vizită a unui premier japonez în Coreea de Sud din 2018.

Ea intervine în urma unei întâlniri între Kishida şi Yoon la Tokyo, la jumătatea lui martie, când cele două ţări vecine au decis să ridice restricţiile comericale pe care şi le-au impus reciproc.

CONTENCIOASE ISTORICE

Relaţiile bilaterale japonezo-sud-coreene s-au deteriorat în ultimii ani, pe fondul unor contensioase istorice care datează din perioada colonizării japoneze a peninsulei coreene, în perioada 1910-1945, şi anume pronblema ”femeilor de confort” - sclave sexuale ale militarilor japonezi în al Doilea Război Mondial, şi a muncitorilor forţaţi coreeni în întreprinderi japoneze.

Însă liderii celor două ţări, ambele aliate apropiate ale Statelor Unite, depun în prezent eforturi să se apropie din nou, pe fundalul unor provocări regionale pe care le reprezintă China şi Coreea de Nord.

Ministerul japonez de Externe şi preşedinţia sud-coreeană au confirmat viitoarea vizită a lui Kishida, ale cărei pregătiri au fost evocate cu puţin mai înainte de către premierul nipon însuşi în cursul unei vizite în Ghana.

Vizita sa la Seul - înaintea unui summit al liderilor G7 în perioada 19-21 mai la Hiroshima, în vestul japoniei - este ”o bună oportunitate a unui schimb deschis de puncte de vedere privind accelerarea relaţiilor între Japonia şi Coreea de Sud şi privind evoluţia rapidă a situaţiei internaţionale”, de-a declarat Kishida unor jurnalişti.

NOU IMPULS DIPLOMATIC

Kishida şi-a exprimat speranţa ca această vizită să dea un nou impuls ”navetei diplomatice” între cele dpuă ţări, un mecanism de întâlniri regulate între conducătorii lor, întrerupte în 2011, asupra reluărtii cărora Kishida şi Yoon s-au pus de acord în martie.

”Odată cu vizita premierului Kishida în Coreea de Sud, naveta diplomatică între cei doi lideri va începe bine”, apreciază într-un comunicat biroul preşedinţiei sud-coreene.

Relaţiile japonezo-sid-coreene s-au deteriorat în urma unei hotărâri a justiţiei sud-coreene din 2018 care obliga întreprinderi nipone să plătească compensaţii pentru munca forţată în timpul ocupaţiei japoneze.

Însă Seulul a prezentat, la începutul lui martie, un plan de indeminzare a sud-coreenilor care au muncit forţat, fără o participare financiară a Tokyo.

Ministerul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei (Meti) anunţa săptămâna trecută că a început procesul în vederea unei reînscrieri a Coreei de Sud pe o listă ”albă” cu parteneri comerciali de încredere, de pe care a retras-o în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.