Poliţia cehă recomandă inculparea premierului, miliardarul Andrej Babis, cu privire la implicarea sa în fraudarea subvenţiilor europene în sumă de două milioane de euro, a anunţat un purtător de cuvânt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ancheta s-a încheiat, iar dosarul complet a fost trimis procurorului Republicii cu o propunere de punere sub acuzaţie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Parchetului din Praga, Ales Cimbala.

Procuratura are nevoie de ”mai multe săptămâni, eventual mai multe luni”, pentru a hotărî actul de acuzare, iar dosarul este mai degrabă voluminos, a precizat el.

Al doilea cel mai bogat om din ţară, Babis a fost inculpat în 2017 într-un caz de presupusă deturnare de fonduri europene, în perioada 2007-2008 şi legat de complexul său hotelier Cuib de Barză. El riscă între cinci şi zece ani de închisoare, potrivit lui Cimbala.

Mişcarea sa populistă, ANO, conduce un Guvern de coaliţie - minoritar - cu social-democraţii. El beneficiază, de asemenea, de susţinerea tacită a comuniştilor - o premieră în istoria postcomunistă a Cehiei.

Guvernul a supravieţuit anul trecut unei moţiuni de cenzură a opoziţiei, după ce presa a dezvăluit că asistenţi ai lui Babis l-ar fi dus pe fiul său, Andrej Babis Jr., în Crimeea, anexată de Rusia, pentru a-l feri de ancheta acestui caz.

Babis, proprietarul unui holding, Agrofert, conduce de asemenea două mari cotidiene şi principalul post de radio din ţară.

El a respins ferm, miercuri, acuzaţiile formulate împotriva sa, catalogându-le drept ”politizate” şi un ”complot organizat”.

În pofida acestui dosar şi unor auzaţii potrivit cărora ar fi servit ca agent al poliţiei secrete comuniste în anii '80, partidul său ANO este credit, în sondaje, pe primul loc.

Potrivit unui sondaj realizat în martie-aprilie de către Institutul Kantar CZ pentru televiziunea cehă pe 870 de persoane, ANO beneficiază de susţinerea a 33% dintre persoanele intervievate şi este urmat de Partidul Piraţilor (19%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.