Premierul britanic Rishi Sunak este criticat dur de opoziţia laburistă, după ce a făcut o gafă, denunţată drept o declaraţie ”insensibilă” faţă de persoane transsexuale, în timp ce mama unei adolescente transsexuale asasinate în 2023 se afla în public, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salariile din sectorul public, cheltuielile de şcolarizare, îngrijirea copiilor, al doilea referendum, definiţia unei femei, deşi, pentru a fi corect cu privire la acest punct este 99% un viraj”, a declarat Rishi Sunak, enumerând o listă lungă a ceea consideră el că sunt schimbări ale poziţiei liderului Partidului Laburist, Keir Starmer.

În urma unei emisiuni televizate din 2021, în care a ezitat când a fost întrebat dacă o femeie poate avea un penis, Keir Starmer a devenit ţinta conservatorilor, iar aripa dreaptă s-a mobilizat împotriva activismului progresist.

Liderul laburist a răspuns că ”99.9%” dintre femei nu au penis.

Rishi Sunak evocă acest răspuns al principalului său rival despre schimbarea de sex aproape săptămânal în Parlament, atunci când cei doi se înfruntă în sesiuni de interpelare a premierului.

Însă miercuri, acest atac în Camera Comunelor, în ziua prezenţei în Parlament a mamei unei tinere transsexuale, Brianna Ghey, asasinată anul trecut de doi adolescenţi, i-a înfuriat pe laburişti.

”Ruşinos”, i-a replicat Keir Starmer, iar deputata Liz Trust l-a întrebat pe Rishi Sunak dacă intenţionează ”să-şi ceară scuze (...) pentru acest comentariu insensibil”.

Uciderea adolescentri în vârstă de 16 ani a provocat o mare emoţie, anul trecut, în Regatul Unit.

Cei doi adolescenţi, Scarlett Jenkinson şi Eddie Ratcliffe, în vârstă de 16 ani, au fost condamnaţi săptămâna trecută la închisoare pe viaţă - o sancţiune excepţională în cazul minorilor.

Rishi Sunak dădea asigurări atunci că împărtăţeţte ”oroarea ţării faţă de această crimă jonică şi laşă”.

Miercuri, la sfârşitul sesiunii de interpelare a premierului, el s-a adresat mamei lui Brianna, căria i-a spus că moartea fiicei sale este o ”tragedie şocantă şi de nenumit”.

Un purtător de cuvânt al premierului i-a luat apărarea în faţa presei, apreciind că era vorba despre o critică ”legitimă” a ”răsturnărilor” lui Keir Starmer.

”Noi nu credem că ţara vrea sau merită un premier care consideră minorităţile nişte saci de box”, i-a replicat o purtătoare de cuvânt a Partidului laburist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.