Premierul britanic Rishi Sunak s-a confruntat joi cu primul său test electoral major, în cadrul unor alegeri locale ale căror rezultate sunt aşteptate vineri, după un an în care conservatorii aflaţi la guvernare au avut de suferit din cauza mai multor scandaluri, a grevelor şi a haosului economic, relatează Reuters şi The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votul în alegerile locale care au marcat debutul lui Rishi Sunak ca figură electorală a conservatorilor s-a încheiat joi seara şi a adus şi o altă premieră: aplicarea unor noi reguli, care îi obligă pe britanici să prezinte un act de identitate cu fotografie la cabina de vot.

Miza electorală o reprezintă peste 8.000 de locuri în consiliile locale din Anglia, în cadrul a 230 de autorităţi guvernamentale locale, care sunt responsabile, între altele, pentru furnizarea zilnică a serviciilor publice, cum ar fi colectarea gunoiului, şcoli şi transport.

În urma reglementărilor privind actele de identitate au fost raportate zeci de persoane care au fost refuzate la vot pentru că nu aveau documentele necesare, dar aceste incidente nu au dus, totuşi, la haosul sau la potenţiala dezordine de care se temeau unii oficiali electorali. Un sondaj realizat săptămâna trecută de YouGov a arătat că aproximativ un sfert dintre alegători nu erau la curent cu această schimbare.

Rezultatele alegerilor în sine vor fi analizate cu atenţie pentru modul în care ele reflectă leadershipul lui Sunak, respectiv al lui Keir Starmer, liderul opoziţiei laburiste, deşi aria geografică limitată şi procesul de numărare a voturilor va face ca extrapolările să fie destul de dificile.

Alegerile sunt văzute ca una dintre ultimele mari ocazii de a evalua sprijinul public înainte de alegerile naţionale aşteptate anul viitor şi o şansă de a evalua dacă principalul partid de opoziţie, Partidul Laburist, îşi poate transforma în victorii reale seria de sondaje care indică un avans de două cifre.

Rishi Sunak, care a preluat conducerea guvernului anul trecut, după mandatul plin de scandaluri al lui Boris Johnson şi după politicile economice haotice care au dus la căderea rapidă a lui Liz Truss, este creditat cu stabilizarea economiei britanice. Dar se preconizează că partidul său va suferi pierderi grele, atunci când vor fi anunţate rezultatele, vineri. Sunak a declarat miercuri seară că rezultatele vor fi "grele" pentru partid, iar conservatorii vor pierde probabil mandate ca urmare a evenimentelor din ultimul an.

Conservatorii se confruntă cu o luptă pe două fronturi: cu Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie - care conduce cu aproximativ 15 puncte în sondajele de opinie la nivel naţional - şi care încearcă să recupereze locuri în aşa-numitele zone „Red Wall” (Zidul Roşu) din nordul şi centrul Angliei, şi cu liberal-democraţii, care încearcă să obţină câştiguri electorale în sud.

Principalele partide au încearcat să tempereze aşteptările înainte de alegeri. Preşedintele conservatorilor a declarat că partidul său ar putea pierde aproximativ 1.000 de locuri, în timp ce liderul laburist Keir Starmer a declarat că probabil conservatorii vor obţine câştiguri din cauza performanţelor slabe anterioare ale opoziţiei.

Ultima dată când au fost disputate majoritatea acestor locuri din Anglia a fost în 2019, când conservatorii au avut rezultate slabe, pierzând peste 1.000 de locuri, în timp ce partidele mai mici, precum liberal-democraţii şi Verzii, au înregistrat câştiguri. Premierul de atunci, Theresa May, şi-a anunţat demisia mai târziu în acea lună.

Anthony Wells, şeful departamentului pentru cercetare socială şi politică europeană de la YouGov, a declarat că analizarea cotei de voturi ar putea fi un indicator mai util decât locurile efective câştigate. "Este puţin probabil ca laburiştii să obţină un avans la fel de mare ca în sondajele naţionale, pentru că liberal-democraţii şi Verzii şi partidele mai mici se descurcă în mod inevitabil mai bine la alegerile locale decât la cele naţionale", a spus el. "Dar dacă (laburiştii) vor să fie pe drumul cel bun pentru a câştiga următoarele alegeri, ar trebui să spere să obţină un avans în ceea ce priveşte ponderea voturilor la nivel naţional de aproximativ 10 puncte", a arătat specialistul.

Evaluarea rezultatelor pentru principalele partide politice este aşteptată vineri după-amiază, în condiţiile în care multe consilii nu au numărat buletinele de vot peste noapte.

Rezultatele nu vor afecta în mod direct capacitatea practică a lui Sunak de a guverna, deoarece votul nu determină schimbarea configuraţiei parlamentului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.