Premierul britanic, Boris Johnson, a făcut apel la Rusia să îl trateze ”uman” şi să îi arate ”compasiune” britanicului Aiden Aslin, care a fost luat prizonier în Ucraina, adăugând că serveşte în armata ucraineană de ceva timp şi nu este un mercenar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre un videoclip în care apare Aiden Aslin, un britanic luat prizonier de forţele ruse care se alăturase puşcaşilor marini ucraineni, Johnson a îndemnat statul rus să îl trateze ”uman şi plin de compasiune”.

”Deşi... îi descurajăm în mod activ pe oameni să meargă în acel teatru de conflict, înţeleg că el serveşte în forţele ucrainene de ceva timp, iar situaţia lui era foarte diferită de cea a unui mercenar”, a spus Johnson parlamentarilor.

Unul dintre luptătorii luaţi prizonieri în oraşul asediat Mariupol este Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, care este originar din Marea Britanie, însă are dublă cetăţenie ucraineană. Bărbatul s-a mutat în 2018 în Ucraina, unde a întâlnit-o pe iubita sa şi s-au stabilit împreună în Nikolaev, relatează BBC.

Aslin lupta alături de puşcaşii marini ucraineni înainte să devină prizonier de război.

Familia sa a făcut o serie de declaraţii miercuri dimineaţa după ce au fost difuzate filmări cu el de către televiziunea rusă.

Într-o declaraţie postată de purtătorul lor de cuvânt pe Twitter, familia sa a afirmat: ”Aiden a decis să se alăture Marinei ucrainene şi a servit în cadrul acesteia aproape patru ani. Nu este, contrar propagandei Kremlinului, un voluntar, un mercenar sau un spion. Aiden îşi făcea planuri pentru viitorul său în afara armatei, dar, ca pentru toţi ucrainenii, viaţa lui a fost dată peste cap de invazia barbară a lui Putin”.

Familia lui a mai spus că a fost ”extrem de dureros” să îl vadă lovit şi plin de vânătăi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.