Coaliţia condusă de premierul armean Nikol Paşinian a triumfat în alegerile legislative anticipate de duminică, convocate de liderul reformatorul cu scopul de a-şi consolida puterea, la câteva luni după ce a preluat conducerea ţării în urma unei susţineri populare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blocul condus de Partidul Contractul Civil al lui Paşinian a obţinut 70,45% din voturi, a anunţat Comisia Electorală Centrală după numărarea buletinelor de vot din 90% din secţiile de votare. Partidul Armenia Prosperă se clasează al doilea, cu peste 8, 37% din sufragii.

Nikol Paşinian, un fost jurnalist în vârstă de 43 de ani, a ajuns la putere în Armenia în mai, după ce a condus, timp de mai multe săptămâni, manifestaţii în masă împotriva Guverului aflat atunci la putere de peste zece ani.

Însă Paşinian nu deţinea controlul în Parlament, dominat de Partidul Republican al fostului preşedinte Serj Sargsian. În contextul în care reformele îi erau bloate, a vrut să organizeze alegeri anticipate.

Paşinian a reuşit, la jumătatea lui octombrie, să facă o manvră politică, anunţându-şi demisia, iar apoi s-a pus de acord cu deputaţii ca aceştia să eşueze de două ori la rând să aleagă un nou şef de Guvern - un pretext pentru dizolvarea Parlamentului şi convocarea unor alegeri anticipate.

Viitoarele alegeri legislative în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud erau prevăzute abia în 2022.

”După alegeri, noi vom dezvolta democraţia în Armenia şi vom face o revoluţie economică”, le-a declarat Paşinian unor jurnalişti după ce şi-a introdus buletinul de vot în urmă la Erevan, promiţând alegeri ”libere, echitabile şi transparente”.

Într-o secţie de vot, în centrul capitalei, alegătorii îşi exprimau optimismul faţă de schimbarea promisă de Paşinian şi nu-şi ascundeau furia faţă de foşti conducători acuzaţi de corupţie.

”Mulţumită revoluţiei, avem, în sfârşit, alegeri echtabile. Eu am votat pentru schimbările pozitive promise de Nikol (Paşinian)”, a declarat pentru AFP o pensionară în vârstă de 72 de ani, Parzik Avetissian.

”Vreau să fie băgaţi la închisoare toţi aceşti coducători corupţi care, de ani de zile, furau şi umileau oamenii”, a declarat Garnik Arakelian, un pictor, în vârstă de 52 de ani.

”POZIŢIE DOMINANTĂ”

Paşinian, care a lansat de când a venit la putere o cruciadă pe toate fronturile împotriva corupţiei - din armată la vamă şi până în şcoli -, propovăduieşte o ”revoluţie economică” într-o ţară în care aproximativ 30% din locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, potrivit statisticii oficiale.

În privinţa politicii, liderul ”Revoluţiei de Catifea” armene promite ”să pecetluiască mai multe alianţe strategice cu Rusia şi în acelaşi timp să cpnsolideze cooperarea cu Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE)”.

Potrivit unor analişti, Paşinian, considerat un erou naţional în timpul protestelor antiguvernamentale din primăvară, a depus toate eforturile pentru a organiza aceste alegeri, în contextul în care se află la apogeul popularităţii sale.

”Partidul lui Paşinian probabil va (...) avea toate pârghiile necesare de accelerare a reformelor economice şi politice promise”, a declarat pentru AFP analistul Guevorg Pogossian.

În septembrie, blocul lui Paşinian a obţinut deja o victorie zdrobitoare în alegerile municipale de la Erevan, cu peste 80% din voturile exprimate în capitala armeană, în care trăieşte 40% din populaţia ţării.

”Alegerile au fost connvocate în valul unei eforii revoluţionare”, potrivit lui Pogossian. ”Însă, după scrutin, acest sentiment va scădea inevitabil, iar Paşinian şi echipa sa vor trebui să se confrunte cu realitatea”, dă el asigurări.

Nouă partide politice şi două blocuri electorale s-au înfruntat pentru cele 101 de mandate în Parlamentul armean.

Potrivit legislaţiei armene, un partid are nevoie de cel puţin 5% din voturile exprimate pentru a intra în Parlament, iar un bloc electoral are nevoie să depăşească un prag de 7%.

Odată intrate în Parlament, partidele de opoziţie urmează să deţină - în virtutea legii armene - 30% din mandate, chiar dacă au obţinut rezultate mai mici de acest prag.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.