Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro estimează vineri că prăbuşirea unui elicopter militar din Guyana este un semn ”de dincolo” în diferendul teritorial dintre Venezuela şi Guyana cu privire la Essequibo, un teritoriu bogat în petrol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prezint condolenţele mele poporului Guyanei şi forţelor militare, dar acesta e un mesaj de dincolo: nu vă jucaţi cu Venezuela. Cel care se joacă cu Venezuela se arde”, a declarat Maduro la o adunare în faţa palatului prezidenţial Miraflores.

Cinci membri ai armatei din Guyana au murit în acest accident, care a avut loc miercuri în regiunea Essequibo, la aproximativ 50 de kilometri est de frontieră.

Doi militari au supravieţuit.

”Din nefericire, au avut un accident de elciopter, iar presa din Guyana m-a acuzat imediat că l-am doborât”, a declarat maduro.

Şeful Statului Major al armatei din Guyana, Omar Khan, care a anunţat ”dispariţia” elicopterului joi, a subliniat că ”nimic nu sugerează” o acţiune venezueleană. Elicopterul se deplasa în cadrul crizei între cele două ţări.

Caracasul revendică de zeci de ani Essequibo, o regiune cu o suprafaţă de 160.000 km² - care reprezintă mai mult de două treimi din teritoriul Guyanei -, în care trăieşte aproximativ o cincime din populaţia ţării - adică aproximativ 125.000 de oameni.

Revendicarea Venezuelei a devenit şi mai insistentă după descoprirea unor zăcăminte de petrol în Essequibo de către ExxonMobil în 2015.

Licitaţii ale Guyanei, în septembrie, în vederea unor concesiuni petroliere au reaprins revendicările Venezuelei, iar tensiunea continuă să crească.

Venezuela susţine că fluviul Essequibo trebuie să fie frontieră naturală - ca în 1777, în perioada Imperiului Spaniol.

Guyana subliniază că frontiera, care datează din perioada colonială engleză, a fost ratificată în 1899 de Curtea de Arbitraj de la Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.