Liderul blocului de centru-dreapta din Parlamentul European, PPE, Manfred Weber, a ameninţat într-un comunicat că îl va exclude pe politicianul polonez Jacek Saryusz-Wolski, care a fost nominalizat de Varşovia pentru a-l înlocui pe Donald Tusk la preşedinţia Consiliului European, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Weber, un aliat al cancelarului german Angela Merkel, a declarat că PPE continuă să îl sprijine pe Tusk.

“Donald Tusk (…) se bucură de susţinere în unanimitate din partea întregii familii PPE”, a subliniat Weber. “Este simptomatic că Guvernul polonez urmăreşte, din nou, numai agenda internă poloneză şi a abandonat complet orice ambiţie constructivă la nivel european. Orice nou atac vizându-l pe Donald Tusk nu va face decât să pună în pericol interesele poloneze din Europa”, a adăugat el.

Potrivit analiştilor, liderii UE ar urma să îi ofere lui Tusk, un fost premier polonez de centru-dreapta, un al doilea mandat de 30 de luni la summitul de joi, de la Bruxelles.

Din punct de vedere legal, niciun stat nu are drept de veto, iar Tusk poate primi un nou mandat cu votul majorităţii. În 2014, Consiliul European a respins obiecţiile vehemente ale premierului britanici din perioada respectivă, David Cameron, de a-l numi pe Jean-Claude Juncker la conducerea Comisiei Europene.

Mandatul lui Donald Tusk la Consiliul European se încheie în mai. Până sâmbătă, nici un alt candidat nu s-a înscris în cursă. Prin tradiţie, cei care vor să ocupe această funcţie trebuie să fie sau să fi fost recent şefi de Guvern. Toţi membrii, cu excepţia Poloniei, l-au sprijinit pe Tusk.

Liderul PiS şi rivalul lui Tusk, Jaroslaw Kaczynski, l-a acuzat săptămâna trecută pe preşedintele Consiliului European că ”încalcă regulile elementare ale uniunii Europene”. Iar Comitetul Politic al PiS a îndemnat-o sâmbătă pe Beata Szydlo, premierul polonez, să se opună puternic realegerii lui Tusk.

Preşedintele Consiliului va juca un rol crucial, între altele în negocierile de ieşire a Regatului Unit din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.