Portugalia începe luni să relaxeze măsurile de izolare, prin redeschiderea micilor afaceri de stradă, a saloanelor de coafură şi concesiunilor auto, însă portughezii sunt obligaţi să respecte în continuare reguli stricte de distanţare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Purtarea măştii sau vizierelor de protecţie a devenit obligatorie în magazine, în serviciile publice şi în transportul în comun, potrivit unui plan de ieşire din izolare al Guvernului care se desfăşoară în luna mai.

În transportul public, încălcarea acestei reguli se pedepseşte cu o amendă de până la 350 de euro.

Magazinele din stradă pot deschide după ora locală 10.00 şi sunt obligate să respecte regulile cu privire la distanţarea socială, iar saloanele de coafură şi înfrumuseţare lucrează doar pe bază de programări.

 ”Carnetul de programări este deja plin”, a declarat pentru AFP Miguel Garcia, proprietarul unii salon de coafură din centrul Lisabonei.

”DATORIA CIVICĂ DE A RĂMÂNE ACASĂ”

Potrugalia a ridicat duminică starea de urgenţă în vigoare de la 19 martie, care a permis Guvernului să restrângă libertatea de mişcare în vederea unei restrângeri a răspândirii epidemiei covid-19.

Începând de duminică, starea de urgenţă a fost înlocuită cu o declarare a calamităţii publice, care-i îndeamnă pe portughezi să respecte ”datoria civică de a rămâne acasă”.

Munca la distanţă rămâne regula acolo unde este posibilă, iar adunările de peste zece persoane sunt interzise.

Planul ieşirii din izolare prevede - în a doua jumnătate a lui mai - o reluare a anumitor cursuri de către unii liceeni. Învăţământul la distanţă rămâne în vigoare până la sfârşitul anului şcolar în şcolile primare şi colegii.

Muzeele şi galeriile de artă, barurle şi restaurantele - care sunt urmează să fie supuse unor noi reguli de securitate sanitară - urmează să redeschidă de la 18 mai.

Jucătorii de la principalele cluburi de fortal îşi reiau luni antrenamentele individuale, campionatul naţional urmează să se reia în ultimul weekend din mai, iar teatrele, cimenatografele şi centrle comerciale se redeschide la 1 iunie.

Portugalia a fost mai puţin afectată de această pandemie decât alte ţări din Europa şi decât Spania vecină. Primele cazuri de covid-19 au fost depistate la peste o lună după Spania.

Acest lucru a permis să se acţioneze foarte rapid, să se închidă şcoli, frontiera cu Spania şi să se declare foarte devreme starea de urgenţă în vederea încadrării izolării populaţiei.

Portugalia înregistrează 1.043 de morţi din cauza covid-19 şi 25.282 de contaminări cu noul coronavirus, potrivit unui ultim bilanţ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.