Michelle Obama a evitat, atunci când s-a aflat în faţa perspectivei de a deveni Primă Doamnă, să recurgă la cărţile predecesoarelor sale după sfaturi, scrie The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În schimb, s-a întors către sine.

”Nu am vrut să fiu inflienţată de felul în care au definit acest rol”, a spus ea la un moment dat. A ştiut instinctiv că trebuia să-şi definească rolul ”în mod foarte unic şi specific pentru mine şi cine eram”.

Asta a însemnat să-şi urmeze propria cale: să-şi modeleze rolul în jurul familiei, mai ales să le pună în centrul lui pe cele două fiice ale sale şi să nu lase noile responsabilităţi să o consume.

În cei opt ani ea a fost o forţă puternică, oarecum enigmatică, în Casa Albă a soţului său. Şi-a ales momentele în care să apară în lumina uneori nemiloasă a reflctoarelor cu mare atenţie şi a rezistat presiunii de a se angaja mai mult în politică.

Uneori a fost mai tradiţionalistă decât se aşteptau unii sau voiau alţii ca Prima Doamnă să fie. Alteori abia aştepta să afle despre ce se întâmpla în legătură cu puterea.

Urmându-şi propriul drum, femeia care a crescut în South Side, la Chicago, şi-a descoperit un talent pentru televiziune şi s-a simţit în largul său alături de staruri de prim-plan de la Hollywood, în lumea haute couture şi social media. Şi s-a folosit de toate aceste elemente pentru a-şi promova cauzele - între altele obezitatea infantilă, susţinerea familiilor militarilor, educaţia fetelor - cel puţin cu ceva succes.

Ea pleacă de la Casa Albă vineri, după ce împlineşte marţi 53 de ani, nu doar ca o personalitate politică, ci ca o personalitate de talie mondială.

Prietenii ei spun că ea şi-a croit propria cale singură.

”Ceea ce a făcut a fost să se asculte pe sine şi şi-a lăsat vocea şi puterea interioare să o conducă în modul care i-a părut cel mai autentic”, declară Oprah Winfrey pentru The Associated Press. ”Iar eu cred că, văzând-o, vrei să faci la fel”.

Michelle Obama a luptat împotriva obezităţii infantile înainte să devină Prima Doamnă. Un medic a avertizat-o cu privire la greutatea fiicelor ei.

La Casa Albă, ea a decis să-şi împărtăşească experienţa cu întreaga ţară şi a început prin a planta prima grădină de legume acolo după mai bine de 60 de ani. Acest lucru a condus în anul următor, în 2010, la lansarea iniţiativei sale în lupta împotriva obezităţii în rândul copiilor "Let's Move".

Prima Doamnă a lansat un apel către aleşi, producători de alimente, comercianţi, lanţuri de restaurante şi alţii să încerce să facă alimentele sănătoase mai accesibile. A făcut lobby pe lângă aleşi să adauge mai multe fructe, legume şi cereale integrale şi să limiteze nivelul de lipide, zahăr şi sodiu în programul cu privire la alimentaţie din şcolile federale.

Acest lucru a condus la prima actualizare a programului din ultimele câteva decenii, iar pentru Michelle acest proces a fost similar urmării unui curs intensiv în producerea cârnaţilor la Washington. Efortul ei nu a fost salutat de toată lumea. Republicanii din Congres au vrut să anuleze noile reglementări. Alţii au apreciat că Michelle Obama acţiona ca ”poliţia alimentelor”. Inclusiv copii pe care voia să-i ajute au criticat-o. Unii elevi au postat imagini cu masa pe care o considerau neatrăgătoare, pe Twitter, cu hashtagul  #ThanksMichelleObama, sau pur şi simplu au aruncat mâncarea la gunoi.

Michelle Obama a învins. Însă ea nu avea să mai caute să colaboreze îndeaproape cu Congresul în această problemă. A ales să-şi folosească platforma pentru a exercita presiuni în vederea unor modificări în această industrie.

Este prea devreme să ştim cum au influenţat pe termen lung eforturile Primei Doamne obezitatea în rândul copiilor, însă susţinătorii lor cred că ea a contribuit la o schimbare a dialogului, la nivel naţional, cu privire la alimentaţia sănătoasă. Cu toate că viitorul preşedinte, republicanul Donald Trump, un mândru susţinător al McDonald's şi Kentucky Fried Chicken, nu a comentat încă pe tema reglementărilor cu privire la mesele şcolare, susţinătorii Primei Doamne se tem de soarta efortului ei.

Michelle Obama a spus, reflectând la munca ei cu privire la obezitatea în rândul copiilor, că unii s-au întrebat, la început, de ce s-ar ocupa de o ”nimica toată”, dar că, ”acum, toate aceste provocări şi critici nu mai sunt pe masă”. Ea a declarat într-un talk-show găzduit de Rachael Ray că ”cel puţin am devenit foarte conştienţi, ca societate, că aceasta este una dintre cele mai importante probleme de sănătate cu care ne confruntăm”.

Ea i-a îndemnat pe americani să trăiască mai sănătos făcând, de asemenea, sport şi nu a ezitat să se ofere pe sine ca exemplu. A reuşit să învârtească un cerc în jurul taliei de 142 de ori şi a apărut într-un clip făcând kickboxing, un antrenament care a ajutat-o să-şi tonifice braţele, pe care şi le arată frecvent, aşa cum o face în fotografia oficială de la Casa Albă.

A făcut flotări împreună cu Ellen DeGeneres, a alergat într-un sac de cartofi, la întrecere cu prezentantorul de televiziune Jimmy Fallon, în East Room, şi a dansat cu un nap într-un scurt videoclip, care a ajuns viral pe reţele de socializare - toate acestea pentru a arăta că exerciţiile fizice sunt amuzante.

”Sunt întru totul dispusă să mă fac de râs pentru a-i determina pe copiii noştri să facă mişcare”, a spus ea la un moment dat.

Însă, în loc să se facă de râs, s-a transformat într-un adevărat mentor al fitnessului şi a devenit mult mai pupulară decât soţul ei.

Prima Doamnă a fost un rol pe care Michelle Obama nu şi-a imaginat că-l va deţine, gândindu-se la originea sa modestă, aversiunea faţă de politică şi culoarea pielii.

Ea început să simtă o aversiune faţă de politică încă de pe vremea când tatăl său era implicat în politică la Chicago, la departamentul pentru apă al oraşului, un sentiment amplificat de ambiţiile politice ale soţului ei. Şi ea şi el au recunoscut, de altfel, că ambiţiile lui politice le-au tensionat căsătoria şi familia.

Odată ajunsă la Casa Albă, Michelle a promis să protejeze dreptul la o copilărie normală al celor două fiice ale lor, în vârstă de zece şi şapte ani pe atunci. Ea şi-a impus ca prioritate să fie ”prima mamă” a Maliei şi Sashei, iritând astfel femei care sperau ca Prima Doamnă să fie mai puţin constrânsă de stereotipuri.

Ea a dat semne că a încercat să depăşească aceste limite.

Michelle Obama a fost o gazdă entuziastă la Casa Albă. Ea a vorbit rareori despre probleme din afara portofoliului ei. Şi-a construit programul public în funcţie de activităţile fiicelor sale şi şi-a limitat călătoriile pentru a putea petrece timp împreună cu ele.

Stilul de a fi părinţi al familiei Obama - despre care au spus amândoi că este călduros dar strict - i-a transformat în modele pe acest front, un motiv de mândrie mai ales în rândul comunităţii afroamericane.

”N-am auzit despre vreo dramă a copiilor Obama”, spune Ingrid Saunders Jones, preşedinta Consiliului Naţional al Femeilor Afroamericane (NCNW).

Michelle Obama a început să vorbească despre importanţa istorică a faptului că este prima Primă Doamnă afroamericană abia către finalul preşedinţiei. Ea a abordat acest subiect mai ales în interviuri, atunci când a fost invitată să reflecteze la acest lucru, şi a discutat despre cât de important este ca copiii să vadă un Preşedinte şi o Primă Doamnă de culoare.

O veche prietenă şi consilieră la Casa Albă, Valerie Jarrett, spune că Michelle Obama a fost reticentă în a vorbi mai devreme despre aceste lucruri deoarece a vrut ca moştenirea sa să fie mai mult decât un loc în istorie.

”Scopul ei nu este ce este ea, ci ce face”, declară Jarrett.

În ultimele săptămâni ale campaniei electorale, Michelle Obama şi-a lăsat departe aversiunea faţă de politică şi a purtat o ultimă campanie, într-o încercare de a o ajuta pe democrata Hillary Clinton. Ea a devenit rapid una dintre cele mai înfocate voci democrate care i s-au opus lui Trump, pe care l-a criticat dur din cauză că ”s-a lăudat că a agresat sexual femei” într-o înregistrare video din 2005.

”Ştiu că este campanie, dar acest lucru nu este despre politică”, a declarat ea la un miting al lui Clinton, difuzat live pe posturi de ştiri prin cablu, într-o rară intervenţie a unei Prime Doamne într-o campanie electorală. Dacă vorbele lui Trump sunt ”dureroase pentru noi, ca femei adulte”, a întrebat ea, atunci ”ce credeţi că le face acest lucru copiilor noştri?”.

Acesta a fost alt moment în care Michelle a părut să-şi urmeze mai degrabă propria cale şi nu precedentul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.