Nave de război chineze au traversat Strâmtoarea Taiwan, anunţă miercuri Ministrul taiwanez al Apărării, inclusiv Shandong, unul dintre cele două portavioane chineze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Portavionul chinez Shandong ”a traversat partea de vest a Strâmtorii Taiwan către sud”, precizează într-un comunicat ministerul.

China consideră Taiwanul, după sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949, drept o provincie pe care nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului chinez.

Relaţiile Beijingului cu Taipeiul, care se află cel mai scăzut nivel de la instalarea la putere a preşedintelui chinez Xi Jinping, în urmă cu peste zece ani, s-au degradat şi mai mult în ultimii ani, iar China şi-a multiplicat incursiunile militare în zona Insulei Taiwan.

Prezenţa navelor militare chineze în Strâmtoarea taiwan este urmărită în mod constant şi face obiectul unor anunţuri aproape zilnice ale taipeiului.

Însă prezenţa portavionului Shandong este neobişnuită.

Autorităţile taiwaneze au semnalat ultima oară prezenţa portavionului chinez în Stâmtoarea Taiwan în mai.

Shandong a fost desfăşurat în strâmtoare şi în aprilie, în cadrul unor mari manevre militare chineze în jurul Insulei.

Shandong a fost văzut în strâmtoare cu un mai înainte, în martie 2022, înainte ca Xi Jinping să discute la telefon cu omologul său american Joe Biden.

Shandong este unul dintre cele două portavioane chineze, singurul construit în întregime de China. El a fost dat în folosinţă în decembrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.