Portavionul american USS Theodore Roosevelt a sosit în Marea chinei de Sud cu obiecticul afişat de a promova libertatea navigaţiei - un prim exerciţiu de rutină după instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul aeronaval al USS Theodore Roosevelt a sosit sâmbătă în regiune, a anunţat Comandamentul regiunii indo-pacifice, în aceeaşi zi în care Taiwanul a acuzat că avioane chineze au pătruns în zona de identificare a Apărării aeriene a insulei.

”Este formidabil să ne aflăm din nou Marea chinei de Sud, pentru a efectua operaţiuni de rutină, a promova libertatea mărilor şi a oferi asigurări aliaţilor şi partenerilor” din regiune, a subliniat contaamiralul Doug Verissimo, comandantul grupului aeronaval.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud şi se plânge cu regularitate de operaţiuni americane în acest sector - teatrul unei lupte în vederea influenţei între Beijing şi Wasghington.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe apreciază că exerciţiile americane de rutină constituie ”o demonstraţie de forţă care nu conduce la pace şi stabilitate în regiune”.

Exerciţiile Marinei americane intervin în contextul în care noua administraţie a dat asigurări că suţinearea Washingtonului faţă de Taiwan rămâne ”solidă ca o stâncă”, în pofida unor ”tentative de intimidare” ale Beijingului.

Acestea au fost primele declaraţii cu privire la Taiwan după instalarea lui Joe Biden la putere.

Potrivit Ministerului taiwanez al Apărării, 13 avioane chinezeşti - opt bombardiere şi cinci avioane de vânătoare - au pătruns sâmbătă în zona de identificare a Apărării aeriene (ADIZ, potrivit acronimului englez) a Taiwanului, iar China a trimis duminică alte 15 avioane - trei bombardiere şi 12 avioane de vânătoare - în acelaşi sector.

În pofida relaţiilor sale diplomatice cu Beijingul, Washingtonul rămâne cel mai important susţinător al Taipeiului.

Beijingul consideră insula drept o provincie chineză şi ameninţă să o recucerească cu forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei sau unei intervenţii străine.

Fostul preşedinte american Donald Trump a consolidat contactele cu Taipeiul în timpul conflictului său comercial cu China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.