Popularitatea Partidului Popular Austriac (OVP), cel mai mare partid al coaliţiei de guvernămînt, a scăzut puternic în urma demisiei liderului acestuia, Sebastian Kurz, din funcţia de cancelar, din cauza acuzaţiilor de corupţie,potrivit unui sondaj de opinie publicat duminică, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, sprijinul pentru formaţiunea conservaloare OVP s-a prăbuşit de la 34% la 26% în urma scandalului, potrivit sondajului publicat duminică de ziarul Kurier.

Sondajull plasează partidul, care l-a instalat pe fostul ministru de Externe Alexander Schallenberg drept noul cancelar, doar marginal înaintea scorupului de 24% al opoziţiei social-democrate (SPO), se arată în ziar.

Kurz, în vârstă de 35 de ani, a renunţat la funcţia de cancelar la presiunea partenerului de coaliţie minoritar, Verzii, după ce procurorii l-au pus sub investigaţie sub suspiciunea de implicare în mită, corupţie şi abuz de încredere. El neagă orice acţiune greşită.

Kurz rămâne liderul partidului său şi liderul parlamentarilor partidului său în Parlament, opoziţia acuzându-l că încă îşi impune politica în culise.

Aproximativ 71% dintre persoanele chestionate în cadrul sondajului Kurier au considerat că demisia lui Kurz din funcţia de cancelar este justificată, doar 22% spunând că este nejustificată.

Procurorii anticorupţie afirmă că suspectează că oficiali conservatori care au lucrat în Ministerul Finanţelor s-au folosit de fonduri de stat pentru a plăti pentru manipularea voturilor şi difuzarea în presă a unor informaţii favorabile lui Kurz începând cu 2016, când acesta căuta să devină lider de partid.

Un sondaj al revistei Unique Research pentru revista Profil, publicat sâmbătă, a arătat şi modul în care scandalul Kurz a afectat OVP.

Conservatorii au obţinut în sondat doar 25% din opţiuni, avându-l drept candidat pe Schallenberg, cu 10 puncte procentuale mai puţin faţă de sondajele anterioare şi la acelaşi nivel cu social-democraţii.

Două treimi dintre respondenţi au declarat în sondajul Unique Research că există substanţă în acuzaţiile împotriva lui Kurz, în timp ce 23% au spus că nu există o bază pentru acestea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.