Trimisul Statelor Unite în Iran, Brian Hook, a demisionat, iar atribuţiile sale vor fi preluate de trimisul american în Venezuela, Elliott Abrams, după o perioadă de tranziţie, a declarat joi secretarul de Stat Mike Pompeo, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plecarea lui Hook are loc în timp ce Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite să pregăteşte să voteze săptămâna viitoare solicitarea SUA de a extinde un embargou al armelor impus Iranului. Unii diplomaţi au afirmat că măsura duce lipsă de sprijin.

Pompeo nu a motivat decizia lui Hook de a se retrage din funcţie. Nu este clar când va avea loc plecarea, dar anunţul a venit într-un moment crucial al politicii diplomatice americne faţă de Iran.

Dacă Statele Unite nu vor avea succes să prelungească embargoul referitor la arme împotriva Iranului, Washingtonul a avertizat că va declanşa o revenire la toate sancţiunile ONU, în cadrul unui proces convenit în acordul nuclear din 2015 dintre Teheran şi puterile mondiale.

Unii diplomaţi au sugerat că Statele Unite vor începe acest proces, care ar putea dura 30 de zile, la sfârşitul lunii august.

Abrams, un veteran republican al politicii externe, a fost numit reprezentant special al SUA în Venezuela în ianuarie anul trecut şi a coordonat o politică fermă în vederea înlăturării preşedintelui Nicolas Maduro.

Oficiali americani au declarat în privat că preşedintele Donald Trump este nemulţumit de incapacitatea de a-l înlătura pe Maduro, care beneficiază de sprijinul armatei venezuelene, precum şi de cel al Rusiei, Chinei, Cubei şi Iranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.