Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat vineri că speră că liderul nord-coreean Kim Jong-un se va folosi de o şedinţă a parlamentului ţării să afirme în public că Phenianul ar trebui să renunţe la arsenalul să nuclear, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi va avea loc prima întrunire a parlamentului nord-coreean din 2019. Kim ar putea face atunci primele declaraţii privind summit-ul dintre el şi Trump de la Hanoi.

„Este un eveniment anual unde liderul Coreei de Nord vorbeşte în faţa poporului său. Vom urmări îndeaproape ceea ce spune”, a declarat Pompeo la emisiunea CBS This Morning.

„Nu mă aştept să fie o mare surpriză, însă sper că vorbi despre dorinţa sa, o dorinţă care spune: Cred că lucrul corect de făcut, ca lider al Coreei de Nord, este să intrăm în contact cu SUA pentru a dezarma nucleară ţara noastră”, a afirmat Pompeo.

Canalele de legătură dintre Coreea de Nord şi SUA rămân deschise, a afirmat Pompeo, care a adăugat că cele două ţâri „au avut conversaţii după Hanoi privind ce va urma”, însă nu a oferit detalii.

El a precizat că este „încrezător” că va exista un al treilea summit între Kim şi Trump însă a adăugat că nu există un calendar în acest sens încă.

Pompeo a subliniat că sancţiunile economice nu vor fi ridicate până când Coreea de Nord nu va renunţa la arsenalul său nuclear.

Pompeo a informat luni că speră ca cei doi lideri să se întâlnească din nou „în următoarele luni ... şi că se va face un prim pas substanţial în drumul spre dezarmarea nucleară”.

Al doilea summit dintre Trump şi Kim de la Hanoi din februarie s-a încheiat cu un eşec după ce SUA au refuzat cererile nord-coreenilor de a ridica sancţiunile la schimb cu dezarmarea nucleară limitată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.