Secretarul de Stat american Mike Pompeo recunoaşte riscul unui eşec al viitorului plan de pace al Statelor Unite în Orientul Mijlociu, pregătit de către ginerele şi consilierul lui Donald Trump Jared Kushner, care ar putea fi primit cu scepticism şi considerat drept ”inaplicabil”, dezvăluie The Washington Post (WP), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aspectele economice ale planului menit să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian urmează să fie dezvăluite la 25 şi 26 iunie, într-o conferinţă organizată la Manama, capitala Bahrainului.

El a fost respins deja de către palestinieni, care consideră că Washingtonul nu este un interlocutor credibil, din cauza susţinerii sale neabătute a statului evreu.

Planul ”poate fi respins”, a declarat marţi Mike Pompeo, într-o întâlnire privată, la Conferinţa preşedinţilor principalelor organizaţii evreieşti americane, dezvăluie în ediţia de duminică WP.

”Poate că, până la urmă, oamenii vor spune «nu este deosebit de original, asta nu mi se potriveşte nemaipomenit de bine», adică «sunt două lucruri bune şi nouă proaste, nu, multumesc»”, dezvăluie cotidianul american citând o înregistrare audio de la întâlnire, la care scrie că a avut acces.

”Înţeleg de ce oamenii cred că este vorba despre un acord cărora le-ar plăcea numai israelienilor”, a declarat el, potrivit WP.

”Înţeleg această percepţie. Sper doar să-l asculte şi să-l lase să se intaleze un pic”, a adăugat el.

Întrebat despre această înregistrare într-un interviu, luni, în Elveţia, la reţeaua americană locală de televiziuni Sinclair Broadcast Group, Mike Pompeo nu i-a dezminţit autenticitatea.

El a recunoscut că, dată fiind ”relaţia importantă” a Statelor Unite cu Israelul, poate ”înţelege de ce unii ar putea să fie îngrijoraţi de un plan propus de această administraţie - fără să ştie exact ce conţine - (de ce) l-ar percepe drept fundamental părtinitor”.

Însă, a subliniat el, ”aceste lucru pur şi simplu nu este adevărat. Cred că vor exista în acest plan lucruri pe care multe persoane le vor aprecia”.

Ginerele şi consilierul lui Donald Trump, Jared Kushner, pregăteşte de doi ani de zile un plan al Statelor Unite în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.

Kushner a anunţat că voia să aştepte rezultatul alegerilor israeliene, în aprilie, iar apoi sfârşitul Ramadanului, la începutul lui iunie, pentru a-l prezenta.

Însă, din cauza incapacităţii lui Benjamin Netanyahu, un apropiat al lui Donald Trump, de a forma o coaliţie guvenamentală, Parlamentul israelian şi-a hotărât miercuri prin vot dizolvarea, iar alegătorii urmează să se prezinte din nou la urme la 17 septembrie.

Palestinienii boicotează administraţia americană după ce preşedintele Donald Trump a rupt cu decenii de consens şi a recunoscut în decembrie 2017 Ierusalimul drept capitala Israelului. Ei consideră Ierusalimul de Est capitala Palestinei, statul la care aspiră.

KUSHNER, ÎN FAVOAREA AUTODETERMINĂRII PALESTINIENILOR, DAR SE ÎNDOIEŞTE DE CAPACITATEA LOR DE A GUVERNA FĂRĂ UN AMESTEC ISRAELIAN

Pe de altă parte, palestinienii merită ”autodeterminarea”, apreciacă Jared Kushner, care le pune, însă, la îndoială capacitatea de a guverna singuri.

Într-un interviu difuzat duminică de HBO, el a evitat din nou să răspundă la întrebarea dacă planul de pace american în O.Mijlociu prevede înfiinţarea unui stat palestinian cu capitala la Ierusalimul de Est - cheia de boltă a politicii americane timp de decenii.

El consideră însă că palestinienii ar trebui ”să aibă dreptul la autodeterminare” şi adaugă că detaliile urmează să fie cunoscute în curând, când va fi dezvăluit planul.

Întrebat despre capacitatea palestinienilor de a se guverna singuri, fără amestecul Israelului, Kushner a răspuns că ”aceasta este o întrebare foarte bună, la care ar trebui să reflectăm”.

”Noi sperăm că la un moment dat ei vor fi capabili să guverneze”, a spus el.

În opinia sa, palestinienii au nevoie de un sistem judiciar drept (...), de o presă liberă, de libertate de exprimare, toleranţă faţă de toate religiile”, înainte ca teritoriile palestiniene să poată fi ”învestite”.

Kushner şi emisarul special al administraţiei americane în O. Mijlociu Jason Greenblatt lucrează de doi ani la elaborarea acestui plan de pace, în speranţa să ajungă la un cadru în vederea unei reluări a dialogului între palestinieni şi israelieni.

Însă organizarea unor noi alegeri în Israel, în septembrie, după ce premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu a eşuat să formeze un Guvern de coaliţie în termenul oficial, în urma alegerilor legislative don aprilie, ar putea să complice efoturile Statelor Unite de a prezenta un plan de pace.

Palestinienii refuză să se întâlşnească cu echipe ale lui Trump după ce acesta a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a transferat Ambasada Statelor Unite în acest oraş.

Ei nu vor participa la Conferinţa economică pe care Statele Unite au decis să o organizeze luna viitoare în Bahrain cu scopul de a stimula investiţii în Fâşia Gaza şi Cisiordania, în care Jared Kushner urmează să prezinte partea economică a planului său de pace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.