Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo îndeamnă ”lumea liberă” să ”triumfe” împotriva ”noii tiranii” încarnată, în opinia sa, de China comunistă, după închiderea Consulatului chinez la Houston, pe care-l prezintă drept o ”placă turnantă a spionajului”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”China de azi este tot mai autoritaristă în interiorul ţării şi tot mai agresivă în ostilitatea sa faţă de libertate peste tot altundeva”, a declarat joi, în California, într-un discurs al cărui ton aminteşte mai mult ca niciodată Războiul Rece cu Uniunea Sovietică.

Într-un atac de o rară virulenţă la adresa preşedintelui uneia dintre principalele puteri mondiale, Pompeo îl acuză pe Xii Jinping de faptul că este ”adeptul sincer al unei ideologii totalitare falimentare”, referindu-se la acesta doar prin funcţia de ”secretar general” al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic).

Discursul viza să detalieze strategia fermităţii lui Donald Trump faţă de gigantul asiatic, pe care l-a prezentat, în mai multe rânduri, ca pe o ”ameninţare” sau un ”pericol”.

Pompeo a susţinut acest discurs la o zi după anunţarea spectaculoasă a închiederii Consulatului Chinei din marele oraş din Texas, impusă de Washington, care constituie trecerea la un nou palier în escaladarea - fără precedent - dintre cele două mari puteri rivale.

”PARADIGMĂ VECHE”

Denunţând joi o ”calonie răuvoitoare”, Beijingul a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cel două ţări, în 1979.

”Noi am închis Consulatul Chinei la Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului şi furtului proprietăţii intelectuale”, a declarat Pompeo, fără să precizeze în mod clar faptele reproşate diplomaţilor chinezi.

Un semn al atomosferei de neîncredere, poliţia americană a acuzat o cercetătoare chineză - în afară de faptul că şi-a ascuns legăturile cu armata chineză cu scopul de a obţine o viză americană  - de faptul că s-a refugiat în Consulatul Chinei de la San Francisco pentru a scăpa de arestare.

Secretarul de Stat, un adept al liniei dure, care dă, de mai multe luni, semnalul asaltului împotriva Chinei, i-a acuzat, mai larg, pe chinezi de ”furtul” unor ”preţioase secrete comerciale” de la americani.

Mike Pompeo a ales Biblioteca Prezidenţială Richard Nixon de la Yorba Linda pentru a-şi prezenta acest rechizitoriu.

Este vorba despre un simbol menit să consacre în mod oficial eşecul strategiei lansate în urmă cu peste 40 de ani de către preşedintele republican, atunci când acesta a lansat dialogul cu China comunistă, în speranţa ca integrarea Chinei în comunitatea internaţională să favorizeze o anumită normalizare.

Această ”veche paradigmă” ”pur şi simplu nu funcţionează”, a tranşat secretarul de Stat.

”A venit timpul ca naţiunile libere să treacă la fapte”, a subliniat el, exprimându-şi dorinţa ”unei noi alianţe a democraţiilor”.

Obiectivul este ”schimbarea atitudinii” Beijingului, a pledat el - fără să meargă până la a pleda în favoarea unei schimbări de regim -, în pofida faptului că a salutat, în mod public mai mulţi disidenţi chinezi.

”NU TE ÎNCREDE ŞI VERIFICĂ”

”Dacă ne plecăm acum, nepoţii noştri ar putea să fie la cheremul Partidului Comunist Chinez, ale cărui fapte contituie prima provocare la adresa lumii libere”, a insistat el.

”(Preşedintele chinez) Xi (Jinping) nu are vocaţia să semene etern tirania în china şi în străinătate, dacă nu-l lăsăm s-o facă”, a subliniat Pompeo.

El şi-a multiplicat trimiterile la Războiul Rece, îndemnând restul lumii ”să-şi aleagă tabăra” între ”libertate şi tiranie”.

El a salutat ”trezirea” anumitor ţări - şi anume europene -, dar şi-a exprimat totodată regretul faţă de ”timiditatea” altora, ca acest ”aliat în cadrul NATO” - pe care nu l-a numit -, reticent, în opinia sa, în a apăra autonomia Hong Kongului de teama de a-şi pierde accesul la vasta piaţă chineză.

El a adresat acelaşi reproş şi întreprinderilor americane, care se pliază exigenţelor chineze şi susţin ”cu bună ştiinţă sau fără să aibă habar” ”încălcări grave” ale drepturilor omului.

Pompeo a apreciat de asemenea că nu este vorba despre o revenire la ”îndiguirea” - sau "containment" - în vigoare împotriva URSS, pentru că ”China comunistă este deja la noi”.

Iar contrar doctrinei ”ai încredere, dar verifică”, apărată de către alt fost preşedinte republican, Ronald Reagan, împotriva Moscovei, Pompeo a sugerat ”nu te încrede şi verifică”.

Dincolo de acest apel, Mike Pompeo a recunoscut că ”fermitatea” nu a fost suficientă, în contextul în care democraţii, dar şi unii republicani, consideră că această diplomaţie în forţă nu a permis, până acum, o îndiguire a ambiţiilor chineze.

”Trebuie să vorbim cu el şi să dăm putere poporului chinez”, a tunat Pompeo, apreciind că regimul se teme de ”opiniile” concetăţenilor săi ”mai mult decât de orice adversar străin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.