Statele Unite doresc să formeze o coaliţie de parteneri europeni şi arabi împotriva Iranului, după un atac împotriva Arabiei Saudite descris miercuri de secretarul de Stat Mike Pompeo ca fiind ”un act de război” împotriva celui mai mare exportator de petrol din lume, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un atac de o amploare pe care nu am mai văzut-o până acum. Saudiţii sunt naţiunea care a fost atacată. A fost pe teritoriul lor. A fost un act de război direct”, a declarat Pompeo reporterilor care îl însoţesc într-o vizită în oraşul saudit Jeddah, pentru discuţii cu prinţul Mohammed bin Salman.

Şeful diplomaţiei americane, care va vizita şi Emiratele Arabe Unite, a declarat că atacurile de sâmbătă cu drone şi rachete de croazieră împotriva a două instalaţii petroliere majore nu au fost lansate de gruparea yemenită Houthi, susţinută de Iran, care le-a revendicat.

Riadul a anunţat că în aceste atacuri au fost folosite arme iraniene şi că investighează care a fost punctul de lansare. Iranul a negat orice implicare în atacul care în primă instanţă a blocat jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite.

Pompeo a spus că tipul de zbor sugerează că atacul nu a venit din sud, dinspre Yemen, şi că serviciile americane de spionaj sunt convinse să armele folosite nu se află în arsenalul Houthi.

”Ştim că acestea sunt sisteme pe care Iranul nu le-a livrat nicăieri, nu le-au livrat în afara ţării, după ştiinţa noastră”, a mai spus Pompeo.

Reuters a relatat marţi că Statele Unite consideră că atacurile au provenit din sud-vestul Iranului, potrivit unor oficiali americani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.