Polonia va avea luni un nou guvern, ca urmare a refuzului probabil al parlamentului de a acorda un vot de încredere guvernului naţionalist minoritar şi a alegerii ulterioare a lui Donald Tusk, candidatul majorităţii proeuropene, în funcţia de prim-ministru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia de forţe proeuropene a câştigat alegerile legislative din 15 octombrie, dar preşedintele Andrzej Duda a încredinţat iniţial sarcina de a forma un guvern naţionaliştilor.

Această sarcină ajunge luni la termenul constituţional, obligându-l pe premierul Mateusz Morawiecki să prezinte parlamentului discursul său de politică generală şi să supună planul său de guvern minoritar unui vot de încredere, demers care - în absenţa unor posibile alianţe - pare sortit eşecului.

În acest caz, parlamentul ar urma să-l aleagă în aceeaşi zi pe Donald Tusk, fost prim-ministru polonez şi fost preşedinte al Consiliului European, în fruntea unui nou guvern.

Alcătuită din Coaliţia Cetăţenilor (centru), A Treia Cale (creştin-democraţi) şi Stânga, coaliţia proeuropeană are 248 de deputaţi, faţă de 194 aleşi ai partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi alţi 18 din partea Confederaţiei (extrema dreaptă), în parlamentul cu 460 de locuri.

Odată ales, Tusk ar trebui, potrivit anunţurilor oficiale, să prezinte marţi propriul discurs de politică generală şi să se supună imediat unui vot de încredere, înainte de a depune jurământul miercuri pentru a finaliza procedurile impuse de Constituţie şi a pune capăt în mod oficial celor opt ani de guvernare naţionalistă în Polonia.

Tusk se aşteaptă să îşi poată reprezenta ţara la următorul summit european, care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.