Guvernul de la Varşovia a anunţat că va face tot posibilul pentru a amâna o decizie a liderilor Uniunii Europene de a oferi un nou mandat la conducerea Consiliului European fostului premier polonez Donald Tusk, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vom face totul pentru a ne asigura că renumirea în funcţie nu va avea loc astăzi (joi – n.r.)”, a declarat ministrul de Externe Witold Waszczykowski pentru postul de ştiri TVN24.

„Ne vom informa partenerii (UE – n.r.) că summitul de astăzi (joi – n.r.) va fi ameninţat, dacă împing votul astăzi (joi – n.r.)”, a adăugat el, fără a elabora în privinţa poziţiei Varşoviei.

O sursă din Guvernul polonez a declarat că Varşovia va insista, mai întâi, pe amânarea deciziei, apoi va cere organizarea unui summit special pentru alegerea următorului preşedinte al Consiliului European, după ce se va încheia mandatul lui Tusk, la sfârşitul lui mai.

Surse diplomatice au declarat că liderii UE, care se vor întâlni la Bruxelles, sunt practic convinşi să îi prelungească mandatul lui Tusk la conducerea Consiliului ce grupează cei 28 de şefi de stat sau de Guvern ai statelor membre.

Partidul aflat la guvernare în Polonia, PiS, de dreapta, îl acuză pe Tusk, un politician de centru, că îşi depăşeşte mandatul. Una dintre situaţii a fost când a criticat, de exemplu, Guvernul de la Varşovia în privinţa libertăţii presei.

Tusk şi liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, cel mai puternic politician din ţară în prezent, sunt rivali vechi pe scena politică internă.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Varşovia a propus un alt polonez, un europarlamentar care nu a avut niciodată o funcţie de rang înalt în Guvern, să îl înlocuiască pe Tusk.

Ministrul german de Externe Sigmar Gabriel a declarat miercuri, după întâlnirea cu Waszczykowski, că prioritatea este menţinerea unităţii.  

“Putem spera doar că acest conflict va fi rezolvat, pentru a nu avea o prăpastie adâncă în Europa”, a subliniat Gabriel.

Premierul Beata Szydlo, loială lui Kaczynski, va reprezenta Polonia la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.