Parlamentul polonez a aprobat miercuri prin vot înfiinţarea unei Comisii de anchetă cu privire la folosirea programului informatic israelian spion Pegasus de către Guvern, serviciile speciale şi poliţie în cei opt ani de putere ai Partidului Lege şi Justiţie (PiS, naţionalist, populist) între 2015 şi 2023, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul Guverm PiS este acuzat de faptul că a folosit acest software pentru a spiona opoziţia şi magistraţi critici ai puterii în această perioadă.

Un laborator de supraveghere a securităţii cibernetice, Citizen Lab, cu sediul în Canada, a confirmat că Pegasus a fost folosit împotriva mai multor persoane în polonia - inclusiv împotriva coordonatorului campaniei electorale a Partidului Platforma Civică (PO, centru) în alegerile legislative din 2019, Krzysztof Brejza.

Pegasus permite, după ce este instalat pe telefonul mobil, atât accesul la mesagerii şi date ale utilizatorului, cât şi activarea telefonului de la distanţă, în vederea interceptării sunetului sau imaginii.

”ATAC ÎMPOTRIVA DEMOCRAŢIEI”

Această Comisie ar putea să dezvăluie lucruri ”care nu au fost divulgate niciodată şi care sunt foarte şocante”, estimează vicepremierul Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, totodată ministru al Apărării în noul Guvern.

”Dacă cineva a ascultat politicieni, a acţionat şi fabricat, modificând mesaje text, jucându-se cu acest instrument antiterorist împotriva unor opozanţi politici, ca în cazul lui Krzysztof Brejza, este un atac împotriva democraţiei în cea mai pură formă, un atac împotriva libertăţii alegerilor”, a subliniat el în faţa presei.

În 2022, preşedintele PIS, care se afla atunci la putere, Jaroslaw Kaczynski a recunoscut că Polonia a chiziţionat acest program informatic de spionaj, dar a respins acuzaţii potrivit cărora acesta a fost folosit împotriva opoziţiei politice.

Comisia parlamentară de anchetă urmează să analizeze obiectivele şi legalitatea operaţiunilor desfăşurate cu ajutorul Pegasus şi să stabilească modalităţile în care a fost achiziţionat Pegasus şi alte sisteme asemănătoare.

Parlamentul polonez a lansat - după venirea la putere a unei noi majorităţi proeuropene, în urma alegerilor legislative din octombrie - alte două Comisii de anchetă.

Una dintre ele urmează să examineze o tentativă eşuată de organizare - în mod controversat juridic - a unor alegeri prezidenţiale în 2000, în timpul pandemiei covid-19.

Celaltă urmează să examineze emiterea în masă şi contra cost a unor vize poloneze de către consulate ale Poloniei în diverse ţări în timpul puterii PiS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.