Polonia a furnizat Ucrainei arme în valoare de 1,6 miliarde de dolari (1,5 miliarde de euro) pentru a o ajuta să facă faţă invaziei ruse, a declarat sâmbătă premierul polonez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Până în prezent, Polonia a transferat vecinului nostru estic echipamente militare în valoare de aproximativ 7 miliarde de zloţi, adică mai mult de 1,6 miliarde de dolari”, a declarat Mateusz Morawiecki după o întâlnire la Cracovia cu omologul său ucrainean Denis Şmigal. "Acest echipament salvează suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană”, a spus el într-un comunicat.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie, guvernul polonez a anunţat că a furnizat Ucrainei în special rachete antitanc, rachete antiaeriene, mortiere, muniţie, precum şi drone. Patruzeci de tancuri, precum şi aproximativ şaizeci de transportoare blindate ar urma să facă şi ele parte din echipamentele furnizate de Polonia Kievului, potrivit presei poloneze, fără ca guvernul să confirme oficial acest lucru.

În cadrul întâlnirii lor de la Cracovia, prim-miniştrii celor două ţări au semnat un acord de cooperare în domeniul căilor ferate şi  transportului de mărfuri ucrainene şi care să permită Kievului să ocolească blocarea porturilor ucrainene de către Rusia.

Ei au numit, de asemenea, sancţiunile împotriva Rusiei "în mod clar inadecvate" şi au cerut din nou noi sancţiuni asupra petrolului, gazului şi cărbunelui rusesc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.