Parlamentul polonez a adoptat o lege care prevede ca alegerile prezidenţiale, al căror prim tur este prevăzut la 10 mai, să aibă loc numai prin corespondenţă, în vederea reducerii riscului răspândirii noului coronavirus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această măsură a fost iniţiată şi adoptată luni de către Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservator, la putere), care refuză amânarea acestui scrutin.

Opoziţia - şi două trimi dintre polonezi, potrivit unui sondaj - cer o amânare a acestui scrutin în două tururi prin sufragiu universal direct.

Legea adoptată luni seara prevede totodată ca, pe timpul epidemiei, preşedintele Dietei, camera inferioară a Parlamentului polonez, să poată modifica data prevăzută iniţial, dar rămânând în cadrul stabilit de Constituţie.

Unii comentatori consideră că acest lucru ar permite o amânare a scrutinului cu o săptămână şi ar salva imaginea liderului formaţiunii aliate cu PiS, vicepremierul Jaroslaw Gowin.

Jaroslaw Gowin - care se opune organizării alegerilor la 10 mai - şi-a anunţat demisia luni, însă îşi păstrează formaţiunea în coaliţia condusă de PiS.

Constituţia poloneză precizează că alegera şefului statului este necesar să aibă loc într-o zi nelucrătoare, cel mai târziu cu 100 de zile şi cel mai devreme cu 75 de zile înaintea încheierii mandatului preşedintelui în exerciţiu.

Acest termen oferă trei posibilităţi - duminicile de 3, 10 şi 17 mai.

Potrivit unor analişti, PiS se teme că preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda - candidatul său - ar urma să nu mai fie ales în cazul în care scrutinul ar urma să fie organizat mai târziu, când consecinţele pandemiei noului coronavirus vor afecta economia poloneză.

Premierul Mateusz Morawiecki a recunoscut luni că Polonia se aşteaptă la un vârf al contaminărilor în mai sau iunie.

Bilanţul noului coronavirus în polonia era de 4.413 de contaminări şi 107 morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.