Polonezii, îngrijoraţi de viitorul democraţiei şi criza economică provocată de pandemia covid-19, au început să voteze duminică în primul tur al unei curse prezidenţiale strânse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, în vârstă de 48 de ani, candidează la al doilea mandat în acest vot-cheie pentru Guvernul naţionalist conservator.

Alţi zece candidaţi sunt în cursă pentru a-i lua locul, însă, potrivit sondajelor, primarul liberal al Varşoviei Rafal Trzaskowski de la principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO) urmează să fie rivalul lui Duda în al doilea tur, la 12 iulie.

REFORME CONTROVERSATE

O victorie a lui Trzaskowski, în vârstă tot de 48 de ani, ar aplica o lovitură dură Guvernului Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la originea unei serii de reforme controversate, mai ales în domeniul justiţiei.

Potrivit PiS, aceste schimbări erau necesare în vederea eliminării corupţiei în rândul judecătorilor.

Însă partenerii europeni au criticat aceste reforme ale Guvernului populist polonez, denunţând faptul că ele erodează democraţia, la 30 de ani de la căderea comunismului.

Preşedintele american Donald Trump, care consideră administraţia PiS drept un aliat european-cheie, i-a dat binecuvântarea lui Duda săptămâna aceasta.

Vizita şefului de stat polonez în exerciţiu la Casa Albă a fost prima vizită a unuilider străin în Statele Unite de la începutul pandemiei, cu doar patru zile înainte de alegeri.

Scrutinul este puternic marcat de criza noului coronavirus, care a obligat autorităţile să-l amâne din mai în iunie.

Un nou sistem hibrid de vot - poştal şi convenţional - a fost introdus în vederea prevenirii unor noi infecţii.

Date oficiale evocă peste 33.000 de contaminări şi peste 1.400 de morţi, însă ministrul Sănătăţii a recunoscut că ar putea exista până la 1,5 milioane de cazuri de covid-19 nedectate în Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori.

RETORICĂ ANTI-GAY

Duda le-a promis polonezilor să apere o întreagă serie de avantaje sociale acordate de partidul său aflat la putere - inclusiv o alocaţie pentru copii şi pensii reclaculate -, un argument-cheie ale populiştilor, care le-au adus al doila mandat pe care l-auobţinut în alegerile legislative din octombrie.

Polonezii se tem de asemenea de prima recesiune de la căderea comunismului, cauzată de pandemia covid-19.

Duda a jucar cartea retoricii anti-gay cu scopul de a seduce alegători de extremă dreapta, potrivit analiştilor.

Făcându-şi campanie cu motto-ul ”Ne-am săturat”, principalul rival al preşedintelui în exerciţiu, Rafal Trzaskowski, s-a angajat să repare relaţiile cu Bruxellesul.

De când au ajuns la putere, în 2015, Duda şi PiS au bulversat politica poloneză şi au alimentat tensiuni cu Uniunea Europeană (UE).

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi urmează să fie închise la ora locală 21.00 (22.00, ora României).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.