Doi agenţi din cadrul Poliţiei Capitoliului au depus plângere împotriva fostului preşedinte Donald Trump, pe care-l acuză de incitarea asaltului violent de la 6 ianuarie la sediul Congresuuli Statelor Unite, un atac care a marcat America, în care un poliţist a fost ucis, iar alţii au fost răniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi reclamanţi, James Blassingame şi Sidney Hemby, afirmă că au suferit ”răni fizice şi psihologice” în aceste confruntări - în opinia lor urzite de către Donald Trump, care se afla atunci în ultimele zile ale preşedinţiei sale şi refuza aprig să-şi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden.

”Insurgenţii au fost încurajaţi de comportamentul domnului Trump din ultimele luni, care i-a determinat pe susţinătorii săi să creadă în falsele sale afirmaţii potrivit cărora era pe punctul de a fi îndepărtat de la Casa Albă din cauza unei farude electorale masive”, subliniază ei în această plângere, depusă la un tribunal federal la Washington.

”Mulţimea insurgentă, pe care domnul Trump a încins-o la roşu, incitat, ghidat, ajutat şi căreia îi era complice, şi-a croit un drum cu forţa împotriva reclamanţilor şi colegilor lor, pe care i-a urmărit şi agresat”, acuză ei.

James Blassingame, un poliţist afroamerican care lucrează de 17 ani la Poliţia Capitoliului, precizează că a fost rănit la cap şi la spate şi că suferă de sechele psihologice în urma atacului de la sediul Congresului.

El precizează că a fost fost supus unor agresiuni rasiste de către susţinători ai fostului preşedinte.

Sidney Hemby, care se află în post de 11 ani, a fost rănit la mâini şi la genunchi, după ce a fost zdrobit de uşile de la intrarea în Capitoliu şi a fost stropit cu produse chimice pe faţă şi pe corp în timpul asaltului.

”Agentul Hemby are de obicei un comportament calm, însă îi este dificil să gestioneze consecinţele psihologice ale unor atacuri neîncetate”, se subliniază în plângere, în care sunt prezentate toate dăţile în care Donald Trump a părut să încurejeze insurecţia.

Cei doi poliţişti cer compensaţii în valoare de cel puţin 75.000 de dolari fiecare şi să se aplice o amendă într-o sumă neprecizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.