Poliţia norvegiană a arestat un fost comandant al grupului de mercenari Wagner, suspectat că a încercat să treacă ilegal graniţa înapoi în Rusia după ce a cerut azil în Norvegia la începutul acestui an, relatează Reuters, citându-l pe avocatul bărbatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Andrei Medvedev, care a fugit din Rusia în ianuarie prin graniţa arctică cu Norvegia, a povestit că a fugit în timp ce gărzile ruseşti trăgeau focuri de armă asupra sa. El a vorbit despre perioada în care a luptat în Ucraina ca parte a grupului Wagner.

Poliţia a declarat vineri seara că un bărbat de aproximativ 26 de ani a fost reţinut pentru că a încercat să treacă ilegal frontiera rusă, dar nu a precizat numele acestuia. Un ofiţer al poliţiei locale din Finnmark a refuzat să ofere identitatea bărbatului arestat.

Trecerea frontierei cu Rusia este permisă doar în punctele desemnate.

Dar arestarea lui Medvedev a fost cauzată de o neînţelegere, a declarat pentru Reuters avocatul său norvegian Brynjulf Risnes.

"A fost acolo sus pentru a vedea dacă poate găsi locul unde a trecut (în Norvegia în ianuarie). A fost oprit când se afla într-un taxi. Nu a fost niciodată în apropierea graniţei ... Nu a avut niciodată intenţia de a trece graniţa (în Rusia)", a declarat Risnes.

La momentul sosirii sale în Norvegia, Medvedev a declarat că a cerut azil pentru că se temea pentru viaţa sa după ce a fost martor la uciderea şi maltratarea prizonierilor ruşi aduşi pe linia frontului în Ucraina.

Evadarea sa din ianuarie a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, fiind un exemplu rar la acea vreme de dezertare într-o ţară occidentală a unei persoane care pretinde că a luptat pentru Rusia ca mercenar în războiul din Ucraina.

Însă în luna mai, el a declarat într-un videoclip postat pe YouTube că vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viaţa sa, descriindu-se ca fiind "un fel de băiat într-un joc mare" din care nu mai vrea să facă parte.

Risnes a declarat că Medvedev are dreptul să se întoarcă în Rusia dacă doreşte acest lucru, dar că "trebuie să se întâmple o mulţime de schimbări" pentru ca întoarcerea să fie sigură.

În aprilie, Medvedev a fost condamnat în Norvegia pentru implicare într-o bătaie într-un bar şi pentru port de armă cu aer comprimat, dar a fost achitat pentru comiterea de acte de violenţă împotriva poliţiei. El a declarat atunci că priveşte spre viitor şi că speră să primească azil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.