Poliţia germană a fost acuzată miercuri că a lăsat să fie divulgate documente confidenţiale către extrema dreaptă şi că a turnat gaz pe foc după violenţele care au zguduit oraşul Chemnitz şi întreaga ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Activişti de extremă drepta au pus în circulaţie, pe reţele de socializare, o copie a unuia dintre cele două mandate de arestare emise de justiţia germană pe numele unui solicitant de azil irakian în vârstă de 22 de ani, acuzat împreună cu un complice sirian de uciderea unui german în noaptea de sâmbătă spre duminică în centrul acestui oraş din fosta Republică Democratică Germania (RDG).

Acest omor a dat foc butoiului cu pulbere, duminică, în al treilea cel mai mare oraş din Saxonia. Extrema dreaptă l-a folosit ca pretext pentru a recurge, din nou, la una dintre temele sale predilecte, în urma mai multor fapte diverse de anul trecut - şi anume că decizia cancelarului Angela Merkel de a primi în ţară peste un milion de solicitanţi de azil este responsabilă de o creştere a icriminalităţii.

Ministrul federal de Interne Horst Seehofer a denunţat miercuri divulgarea mandatului de arestare, acoperit de secretul instrucţiei, drept un act ”absolut inacceptabil”.

În acest caz, membri ai poliţiei sunt suspectaţi în mod direct că se află la originea divulgării.

ANCHETĂ JUDICIARĂ

”Când aud că mandatul de arestare pare să fi fost divulgat de poliţie mediilor de extremă dreapta, avem o problemă mare de soluţionat”, a protestat adjunctul şefului Guvernului regional din Saxonia Martin Dulig, în care se află Chemnitz.

”Trebuie să fie clar că anumite lucruri nu vor mai fi tolerate în poliţie”, a adăugat el. ”Nu este posibil ca pliţişti să creadă că pot divulga lucruri, când ştiu că astfel comit un delict”, a insistat el.

Cazul este stânjenitor, pentru că documentul conţine numele martorilor şi judecătorului însărcinat cu dosarul.

Parchetul din Dresda a deschis o anchetă cu scopul de a ”clarifica cât mai rapid” faptele.

O copie a acestui document confidenţial a fost mai întâi difuzată de un grupuscul local de extremă dreapta - Pro Chemnitz - pe Facebook, după care textul, care oferă detalii despre agresiunea cu cuţitul, a fost retras.

Suspectul menţionat în acest document a aplicat ”în cinci rânduri” lovituri de cuţit în torsul victimei, cu ”colaborarea conştientă a altui suspect care avea şi el un cuţit asupra sa”, se arată în document.

Mandatul de arestare nu menţionează motivul iniţial al altercaţiei, însă poliţia a dezminţit în mai multe rânduri zvonuri colportate de extrema dreaptă potrivit cărora victima a vrut să apere o femeie deranjată sau agresată sexuală.

CRITICI

Acest scandal se adaugă criticilor care vizează poliţia saxonă - acuzată cu regularitate de simpatizare şi chiar complicitate cu extrema dreaptă în această regiune, un bastion al partidului antiislam şi anti-Merkel Alternativa pentru Germania (AfD), care a înregistrat cel mai bun scor al său aici - de 37% - în alegerile legislative de anul trecut.

Săptămâna trecută, poliţia saxonă a fost criticată din cauză că, la cererea unui manifestant de extremă dreapta, a interpelat o echipă de televiziune ce filma o adunare anti-Merkel la Dresda. S-a dovedit că manifestantul respectiv este angajat de poliţiei locale cu titlu privat.

Asupra forţelor de ordine se exercită de asemenea presiuni, de mai multe zile, pentru că nu au fost sificient de pregătite şi mobilizate la violenţele de la Chemnitz.

Poliţişti - puţin numeroşi - au părut depăşiţi duminică de neonazişti şi huligani, care au aruncat cu sticle în ei, cu pietre şi alte proiectile. Cancelarul Angela Merkel a denunţat cu vehemenţă ”ura din stradă” şi ”vânători colective”.

Luni seara, la două manifestaţii - anunţate de această dată - ale extremei drepte şi extremei stângi, poliţiştii au fost din nou subdimensionaţi numeric, în pofida faptului că au fost avertizaţi de serviciul intern de informaţii să se aştepte la violenţe.

Aproximativ 591 de poliţişti au fost mobilizaţi pe străzile din Chemnitz, în contextul în care la defilări au participat aproximativ 6.000 de persoane. Aproximativ 20 de persoane au fost rănite în ciocniri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.