Poliţia germană a percheziţionat mai multe proprietăţi care ar aparţine oligarhului rus Alişer Usmanov, inclusiv vila sa de pe lacul Tegernsee din landul Bavaria. Usmanov este suspectat de spălare de bani şi încălcarea sancţiunilor Uniunii Europene, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O unitate specială formată din peste 250 de poliţişti a percheziţionat, miercuri dimineaţă, proprietăţile înregistrate ale unui cetăţean rus la trei adrese din municipiul Rottach-Egern din Bavaria Superioară, a declarat procurorul de stat din Munchen într-un comunicat.

Cotidianul Der Spiegel şi radiodifuzorul Bayrischer Rundfunk l-au identificat pe pe cel vizat ca fiind Alişer Usmanov, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Alte proprietăţi au fost percheziţionate şi în statul sudic Baden-Württemberg, dar şi în Hamburg şi Schleswig-Holstein, în nordul Germaniei.

Usmanov, un investitor iniţial al Facebook-ului, care şi-a câştigat averea din minerit şi sport, a fost sancţionat şi i-au fost îngheţate activele de către Uniunea Europeană, SUA, Regatul Unit şi Elveţia din cauza războiului Rusiei din Ucraina.

Procurorul de stat din Munchen a declarat că un cetăţean rus aflat pe lista de sancţiuni a UE din 28 februarie a încălcat legea comerţului exterior a Germaniei, continuând să plătească o firmă de securitate să supravegheze proprietăţile sale din Bavaria Superioară, încălcând astfel decizia de îngheţare a activelor.

Procurorul din capitala financiară a Germaniei, Frankfurt, implicată de asemenea în percheziţii, a declarat pentru The Guardian că anchetează aceeaşi persoană sub suspiciunea de spălare de bani, pentru tranzacţii realizate în conturi offshore.

Cetăţeanul rus în vârstă de 71 de ani a fost suspectat că a efectuat tranzacţii financiare de câteva milioane de euro între 2017 şi 2022 cu scopul principal de a ascunde originile fondurilor, a declarat procurorul din Frankfurt într-un comunicat.

”Suspiciunea este că fondurile transferate au fost obţinute prin activităţi infracţionale, în special prin infracţiuni referitoare la evaziune fiscală”, a mai spus procurorul.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că investigaţiile au fost declanşate de Panama Papers, o scurgere de 11,5 milioane de fişiere din baza de date a firmei de avocatură offshore Mossack Fonseca, obţinută de cotidianul german Süddeutsche Zeitung şi distribuită unui consorţiu de organizaţii media internaţionale, inclusiv The Guardian.

Potrivit Der Spiegel, scopul percheziţiei proprietăţilor bavareze a fost, de asemenea, descoperirea dovezilor evaziunii fiscale.

Usmanov, despre care s-a scris că este cea mai bogată persoană din Marea Britanie şi fost acţionar al echipei engleze de fotbal Arsenal, este suspectat că s-a sustras de la plata a câteva sute de milioane de euro ca impozite în Germania.

După ce a locuit în principal în oraşul Tegernsee din 2014 până în 2022, autorităţile germane cred că Usmanov datorează venituri statului şi impozite în valoare de aproximativ 555 de milioane de euro, relatează Spiegel.

Oligarhul, care s-ar fi mutat în Uzbekistan de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a pierdut în luna aprilie superiahtul Dilbar, în valoare de 600 de milioane de dolari.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.