Poliţia a folosit sâmbătă tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe activiştii pentru climă care protestau pe o autostradă din Olanda pentru a cere încetarea subvenţiilor guvernamentale pentru industria combustibililor fosili, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de persoane au mărşăluit de-a lungul autostrăzii A12 spre Haga, ignorând avertismentele autorităţilor de a nu bloca principala arteră de trafic către sediul guvernului olandez.

Extinction Rebellion, care a organizat evenimentul, a declarat că va continua să organizeze proteste până când guvernul olandez va înceta să mai folosească fonduri publice pentru a subvenţiona industria petrolului şi a gazelor naturale.

"Mările se ridică şi noi la fel", a scandat mulţimea, care includea copii şi bătrâni.

Potrivit unui comunicat de presă al Extinction Rebellion, la începutul după-amiezii erau prezente aproximativ 25.000 de persoane. Contactat de AFP, Robin Middel, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Haga, a estimat că ar fi vorba de 10.000 - 12.000 de persoane.

Manifestanţii, veniţi din toată ţara, au blocat încă de la începutul după-amiezii tronsonul Utrechtsebaan al autostrăzii A12, în centrul oraşului Haga, unde îşi are sediul guvernul olandez. Acolo au fost întâmpinaţi de tunurile cu apă ale poliţiei. Zeci de persoane s-au protejat de jeturile de apă, adăpostindu-se în spatele unor umbrele. Ulterior, poliţia a început să facă arestări.

Actriţa olandeză Carice van Houten, cunoscută pentru rolul său din serialul "Game of Thrones", care fusese deja arestată în timpul unei acţiuni similare în luna mai, a fost arestată din nou, a declarat pentru AFP Anne Kervers, purtătoarea de cuvânt a Extinction Rebellion.

Această acţiune, a opta de acest fel la Haga din iulie 2022, este chiar mai controversată decât cele precedente, Extinction Rebellion ameninţând că nu va pleca până când guvernul nu va da curs cererile sale. "Indiferent de ceea ce Consiliul Local din Haga obligă poliţia să facă, vom rămâne sau ne vom întoarce în fiecare zi. Şi asta până când guvernul va îndeplini cererea noastră: încetarea imediată a tuturor subvenţiilor pentru combustibilii fosili", a avertizat Extinction Rebellion Olanda pe site-ul său.

"Guvernul olandez susţine industria combustibililor fosili cu 37,5 miliarde de euro pe an", a denunţat Extinction Rebellion într-un comunicat publicat vineri, citând un raport recent întocmit de mai multe organizaţii de mediu.

Autorităţile se tem de perturbări majore ale traficului, întrucât A12 este o "poartă de acces" către Haga şi staţiunea balneară Scheveningen, care este foarte aglomerată de câteva zile din cauza caniculei care a lovit regiunea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.