Poliţia georgiană a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mii de protestatari care s-au adunat marţi, în centrul oraşului Tbilisi, după ce parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege referitor la "agenţii străini", despre care criticii spun că are ca model un text din Rusia şi reprezintă o schimbare autoritară ce pune în pericol speranţele ţării din Caucazul de Sud de a adera la Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea referitoare la agenţii străini a trecut confortabil, marţi, de votul la prima lectură în parlament. Legea, susţinută de partidul de guvernământ Visul georgian, ar impune ca orice organizaţie care primeşte mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agent străin", în caz contrar fiind pasibilă de amenzi substanţiale. Criticii au spus că legea aminteşte de o lege din 2012 din Rusia, care a fost folosită de atunci pentru a reprima disidenţa.

Unii dintre protestatarii adunaţi în faţa clădirii Parlamentului fluturau steaguri georgiene, ale Uniunii Europene şi americane şi strigau: "Nu legii ruseşti" şi "Sunteţi ruşi", adresându-se politicienilor din interiorul legislativului.

Jurnaliştii Reuters din Tbilisi au văzut protestatari care au intrat în altercaţie cu poliţia înarmată cu scuturi antirevolte. Unii demonstranţi au aruncat cu sticle de plastic şi petarde în poliţie, a declarat un martor Reuters. 

Ulterior, agenţii au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa.

Protestatarii care sufereau de pe urma efectelor gazelor lacrimogene au fost trataţi chiar pe treptele din faţa clădirii Parlamentului.

PREŞEDINTA ŢĂRII SE OPUNE LEGII

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat că îşi anulează întâlnirile din timpul vizitei sale în Statele Unite şi că pregăteşte un discurs adresat georgienilor, potrivit unei declaraţii a biroului său. Zurabişvili, deşi aleasă în calitate de candidată a partidului Visul Georgian, aflat la putere, a declarat că se va opune prin veto legii privind agenţii străini, despre care spune că pune în pericol speranţele Georgiei de a adera la UE. Parlamentul poate trece însă peste veto-ul ei.

În schimb, aflat marţi la Berlin, prim-ministrul georgian Giorgi Garibaşvili şi-a reafirmat sprijinul pentru lege, afirmând că dispoziţiile propuse privind agenţii străini respectă "standardele europene şi mondiale".

"Viitorul ţării noastre nu aparţine şi nu va aparţine agenţilor străini şi slujbaşilor ţărilor străine", a declarat el.

Partidul de guvernământ, care spune că doreşte ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, i-a acuzat pe criticii proiectului de lege că se opun Bisericii Ortodoxe Georgiene, una dintre cele mai respectate şi influente instituţii ale ţării.

Luni, dezbaterile dintr-o comisie a parlamentului referitoare la această lege s-au încheiat cu o încăierare, preşedintele Comisiei pentru afaceri juridice a legislativului părând să-l lovească pe liderul Mişcării Naţionale Unite, care se opune proiectului de lege.

CITEȘTE ȘI Bătaie între deputaţi în Parlamentul Georgiei, din cauza unei legi de inspiraţie rusă - VIDEO

GEORGIENII SE TEM CĂ ŢARA ALUNECĂ SPRE AUTORITARISM

Mulţi georgieni văd în Rusia un duşman, după ce Moscova a sprijinit separatiştii din regiunile georgiene Abhazia şi Osetia de Sud în anii 1990, iar apoi a întreprins o incursiune armată pe teritoriul georgian în vara anului 2008. Sute de mii de georgieni sunt în continuare strămutaţi în interiorul ţării după mai multe episoade de conflicte etnice sângeroase.

Statele Unite urmăresc îndeaproape evoluţiile din Georgia, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Peste 60 de organizaţii ale societăţii civile şi instituţii media au declarat că nu vor respecta proiectul de lege dacă acesta va fi promulgat.

În ultimii ani, guvernul Georgiei s-a confruntat cu critici din partea observatorilor, care spun că ţara se îndreaptă spre autoritarism. În iunie, UE a refuzat să acorde Georgiei statutul de ţară candidată, alături de Moldova şi Ucraina, invocând un blocaj în ceea ce priveşte reformele politice şi judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.