Poliţia ar fi trebuit să autorizeze două manifestaţii, până la urmă interzise, la care manifestanţi voiau să ardă exemplare de Coran, în februarie - un subiect sensibil, care înfurie Turcia şi blochează o aderare a Suediei la NATO -, stabileşte Curtea Administrativă de Apel, care confirmă astfel o hotărâre în acest sens a unei prime instanţe, relatează AFP.
Subiectul arderii Coranului este un subiect sensibil în Suedia, unde o manifestaţie, în ianuarie, când a fost ars un exeplar al Coranului în faţa Ambasadei Turciei la Stockholm, a înfuriat Ankara, care blochează o aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Organizarea altor două manifestaţi asemănătoare, la 6 şi 9 februarie, când urmau să fie arse exemplare ale cărţii sfinte a islamului, a fost refuzată de către Poliţia din Stockholm, care a invocat riscul uor tulburări ale ordinii publice.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Potrivit poliţiei, distrugerea Coranului prin foc este un fenomen în creştere în această ţară, care a făcut din Suedia ”o ţintă mai prioitară a unor atentate”.
Aceste indendieri nu au avut, astfel, loc.
Manifestanţii au făcut apel împotriva acestei decizii, apreciind că dreptul lor constituţional de a manifesta a fost călcat în picioare.
Tribunalul administrativ le-a dat dreptate la începutul lui aprilie, iar poliţia a făcut apel împotriva acestei hotărâri.
Luni, Curtea Administrativă de Apel a confirmat hotărârea tribunalului din prima instanţă şi a stabilit că riscurile în domeniul securităţii invocate de poliţie ”nu au o legătură suficient de clară” cu manifestaţiile respective.
Turcia blochează aderarea Suediei la NATO, care se ia cu o decizie unanimă a membrilor ALianţei Nord-Atlantice.
Ea acuză Stocholmul de faptul că este incapabil să acţioneze împotriva unor grupări kurde instalate în Suedia, pe care le consideră ”teroriste”.
Distrugerea Coranului, în ianuarie, a înfuriat lumea musulmană, a condus la săptămâni de manifestaţii, apeluri la boicotarea unor produse suedeze şi a sporit furia în Turcia.
”Este clar că cei care au cauzat o astfel de ruşine în faţa Amabsadei ţării noastre nu se mai pot aştepta la vreo bunăvoinţă din partea noastră în privinţa cererii lor de a a adera a NATO”, declara atunci preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...