Planurile Uniunii Europene pentru înfiinţarea unui fond de apărare de mai multe miliarde de euro sunt puse sub semnul întrebării de şocul economic provocat de pandemia de coronavirus, punând în pericol trei ani de cooperare militară fără precedent, au declarat oficiali şi diplomaţi citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Având în vedere că guvernele UE s-au concentrat pe un plan de mai multe mii de miliarde de euro pentru a compensa cea mai gravă contracţie economică produsă după anii '40, miliardele pentru apărare din bugetul 2021-2027 sunt în pericol.

Reducerile profunde ale fondurilor ar submina ambiţiile UE de a micşora dependenţa militară de Statele Unite, ar complica eforturile de a eficientiza o multitudine de sisteme militare în Europa şi ar decima contractele pentru industria europeană de apărare.

”Ne putem aştepta la o presiune suplimentară asupra resurselor, aceasta a apărut deja”, a declarat Jiri Sedivy, noul director executiv al Agenţiei Europene de Apărare, care ajută guvernele UE să dezvolte capacităţi militare. El şi-a preluat postul în această lună.

"Este deosebit de dezamăgitor având în vedere că bugetele de apărare şi-au revenit abia recent din şocul financiar de acum zece ani", a declarat el pentru Reuters.

În condiţiile în care Comisia Europeană ar urma să prezinte săptămâna viitoare propuneri bugetare revizuite, miniştrii Apărării au susţinut marţi o conferinţă video cu şeful politicii externe al UE, Josep Borrell, care a susţinut cauza apărării după COVID-19.

Recunoscând că noul coronavirus "este un factor nou, care necesită resurse", Borrell a declarat într-o conferinţă de presă: "Coronavirusul a adus o nouă ameninţare ... şi necesită o Europă mai puternică în lume."

Cooperarea militară ar putea ajuta la progresul tehnologiei destinată pandemiilor, spun oficialii, inclusiv al cercetărilor în domeniul chimiei şi biologiei, cum ar fi îmbrăcămintea high-tech rezistentă.

După votul Marii Britanii din 2016 pentru ieşirea din UE, Franţa şi Germania s-au folosit de sectorul apărării europene pentru a promova integrarea şi au convenit un nou pact, cu alte guverne ale UE.

În timp ce Statele Unite, cea mai mare putere militară din lume, au 30 de sisteme de armament, UE are 178. Blocul are 17 tipuri de tancuri de luptă, comparativ cu unul din Statele Unite.

După o fază pilot de 90 de milioane de euro pentru stimularea cooperării în domeniul apărării, Comisia a propus un buget de 13 miliarde de euro pentru a permite armatelor din UE să planifice, să cheltuiască şi să se desfăşoare împreună.

Aproximativ 6,5 miliarde de euro vizau modernizarea sistemelor de transport ale Europei, pentru a muta trupele spre est în cazul conflictelor cu Rusia , operaţiune cunoscută sub numele de mobilitate militară.

În condiţiile unui deficit de finanţare din cauza plecării Marii Britanii din UE în acest an, negociatorii au redus anul trecut fondurile planificate pentru mobilitatea militară la zero, provocând îngrijorate în statele baltice.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.