Prim-ministrul britanic, Theresa May, se află sub presiune pentru a-şi modifica substanţial planul pentru Brexit după ce a fost respins de liderii UE la summit-ul de la Salzburg de joi, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi UE a insistat mereu că integritatea pieţei unice de schimb trebuie protejată şi că planul Marii Britanii de a rămâne membră a pieţei unice pentru bunuri dar nu şi pentru servicii este inacceptabil, guvernul britanic spera că se va ajunge la summit-ul de joi la un compromis care i-ar permite lui May să susţină că planul său este viabil în continuare.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat: „Toată lumea este de acord că, deşi există elemente pozitive în propunerea britanică, cooperarea economică propusă nu va funcţiona. Mai ales pentru că riscă subminarea pieţei unice.”

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că Uniunea Europeană „este unită în privinţa faptului că în nu pot exista compromisuri privind piaţa unică.”

„Nimeni nu poate aparţine pieţei unice dacă nu fac parte din piaţa unică”, a precizat Merkel.

Emmanuel Macron, preşedintele francez, a declarat că propunerile britanice „nu sunt acceptabile” în forma actuală, mai ales în legătură cu piaţa unică.

El a precizat că cei care au condus campania pentru Brexit sunt nişte „mincinoşi.”

„Brexitul este alegerea poporului britanic şi este o alegere susţinută de anumite persoane care au prezis soluţii uşoare ... Brexitul ne-a arătat un singur lucru - şi respect suveranitatea Marii Britanii când spun acest lucru – ne-a demonstrat că cei care spun că este uşor fără Europa, că totul va merge bine şi că vor fi mulţi bani, sunt mincinoşi. Este adevărat, mai ales pentru că au plecat a doua zi, ca să nu gestioneze situaţia. Brexitul ne arată că nu există o cale uşoară de a părăsi UE. Nu este fără costuri. Nu este fără consecinţe”, a declarat Macron în timpul unei conferinţe de presă de după summit.

Theresa May a declarat că nemulţumirile liderilor UE sunt doar „tactici de negociere” şi a insistat că planul său este singurul viabil.

„Nu există o contra-propunere pe masă în acest moment care chiar chiar ne aduce ceea ce ne dorim şi care să respecte integritatea Marii Britanii şi rezultatul referendumului”, a afirmat ea în timpul unei conferinţe de presă.

„Dacă există voinţă politică de cealaltă parte, sunt încrezătoare că vom ajunge la un acord şi că vom face acest lucru respectând atât interesele UE cât şi pe cele ale Regatului Unit”, a adăugat May.

May a precizat că Marea Britanie va veni „în curând” cu noi propuneri privind graniţa cu Irlanda de Nord.

Tusk a confirmat că un summit UE este programat provizoriu pentru weekendul 17-18 noiembrie, dar a declarat că summit-ul va avea loc doar dacă va avea loc destul progres până la summit-ul din octombrie pentru a-l convinge că se va ajunge la un acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.